Tradicija i kultura: Kako se širom sveta pije kafa?

0
Bolnica VITA Novi Sad

Kafa je jedan od omiljenih napitaka širom sveta i veliki broj ljudi ne može da zamisli početak dana bez šoljice ovog crnog napitka.

Međutim, iako mi imamo taj običaj da dan započnemo šoljicom kafe, da svoj omiljeni napitak pijemo u različitim situacijama i više puta dnevno – širom sveta kultura diktira kad i kako se ona pije.

Pogledajte na koji način se kafa ispija u nekim krajevima sveta:

Italija

Italija je poznata po odličnoj kafi. Međutim, iako imaju dobru, kvalitetnu i ukusnu kafu – Italijani ne uživaju u njoj dugo. U ovoj državi običaj je da se šoljica kafe popije što brže, tačnije u dva-tri gutljaja.

Etiopija

U Etiopiji, za razliku od tradicije u Italiji, ispijanje kafe je ritual koji traje dugo – pa čak i nekoliko sati. Međutim, to nije sve. Kada vas domaćin ponudi ovim napitkom morate biti spremni da ćete, pored višečasovnog ispijanja, morati i da obučete posebnu odeću, da prisustvujete procesu prženja i mlevenja, kuvanja, pa tek onda i ispijanja.

kafa-2

Norveška

Skandinavske zemlje su poznate kao države u kojima se najviše konzumira kafa. U Norveškoj postoji običaj da se u kafu, kao dodatak, stavljaju jaja pa zato neki kuvaju kafu sa ljuskom, dok drugi kuvaju sa celim jajima.

Brazil

S obzirom na to da je Brazil najveći proizvođač kafe na svetu, ne čudi podatak da stanovnici ove zemlje prosto obožavaju ovaj napitak i piju ga tokom celog dana. Iako se nikada ne pije gorka – možda ćete dobiti kafu bez imalo šećera, ali Brazilce ćete sigurno uvrediti ukoliko budete tražili hladnu kafu.