Tajni sastojak u kafi koji će vas razbuditi

0
Bolnica VITA Novi Sad

Prema podacima Internacionalne organizacije za kafu (ICO), nedavno su objavljeni rezultati zemalja u kojima se popije najviše kafe po broju stanovnika. Na iznenađenje  mnogih,  na vrhu ove liste  našla se Finska! Svaki stanovnik zemlje najpoznatije po Deda Mrazovom poreklu i saunama godišnje potroši 12 kilograma kafe.

Finske komšije takođe obožavaju kafu, s obzirom na to da su Norvežani, Danci, Šveđani i Islanđani  zauzeli mesta u TOP 10 na ovoj listi. Izgleda da u dugim i hladnim zimama pored dobre kapljice, prija i dobra kafa.

I dok Skandinavci dominiraju u ispijanju crnog napitka, što se tiče proizvodnje, situacija je sasvim drugačija,poznato je da na  severu kafa ne uspeva. Najveći svetski izvoznik kafe i dalje je Brazil a nakon njega Vijetnam i Kolumbija. Spomenimo da je Brazil vodeći izvoznik kafe već 150 godina.

U istraživanju su objavljene i navike ispijanja čaja. Iako ga prvenstveno vezujemo uz Englesku, Velika Britanija je tek  treća država prema potrošnji čaja po glavi stanovnika. Najviše se čaja pije u Turskoj, a druga po konzumaciji ovog napitka je  Irska.

kafa 2

U TOP 10 država u kojima se potroši najviše kafe po glavi stanovnika spadaju: 

1. Finska
2. Norveška
3. Island
4. Danska
5. Holandija
6. Švedska
7. Švajcarska
8. Belgija
9. Luksemburg
10. Kanada

Umorni ste i pospani, treba da se razbudite i dođete sebi? Hvala bogu što postoji gorka kafa, verovatno ste to pomislili nekada! Pijuckanje gorke kafe većini je veliko razočaranje, ali dan se nekada mora nastaviti i uz takav ukus. Srećom, možete popraviti ukus svoje kafe sa malo soli.

Šta vam treba: Kafa i so

Šta radite: Stavite so u gorku kafu i promešajte.

Zašto funkcioniše: So se neobično veže za receptore koji prepoznaju gorčinu i zaustavlja ih da obavljaju svoj posao.

Rezultat: Možda ćete osetiti blagi trag slanoće, ali ako preferirate više slano nego gorko, ovaj trik je idealan za vas.

Izvor: Brif.rs

POSTAVI ODGOVOR