SVETSKI REKORDER: Vratila knjigu biblioteci nakon 63 godine

0
Bolnica VITA Novi Sad

Da li ste nekad zaboravili da na vreme vratite knjigu koju ste uzeli iz biblioteke? Čak iako se to desilo – sigurno niste kasnili 63 godine – kao ova penzionerka iz Velike Britanije.

Naime, ona je vratila knjigu biblioteci gimnazije koju je pohađala – nakon 63 godine.

Ovo je definitivno rekord u kašnjenju da se razduži u biblioteci, ali ne može se smatrati Ginisovim rekordom jer ova ustanova ne kažnjava za kasno vraćanje knjiga.

Naime, za sada Ginisov rekord u visini kazne za ne vraćanje knjige na vreme drži javna biblioteka u Ilionisu (SAD) u kojoj je jedna osoba, zbog kašnjenja od 47 godina, kažnjena sa 345,14 dolara. Knjigu je vratila ćerka osobe koja je knjigu pozajmila, koja je trebalo da bude vraćena u aprilu 1955. godine.

Umesto kazne, biblioteka u ovoj gimnaziji samo je skrenula pažnju i drugima koji su „zaboravili“ da vrate knjigu – da to što pre urade, zarad dobrobiti biblioteke i škole.

Najduže“nevraćena“ knjiga koju je ova penzionerka iz Engleske vratila nakon 63 godine je knjiga Roberta Luisa Stivensona iz 1929. godine – „Travels with a Donkey in the Cevenner“.

Izvor: Brif.rs