Super hrana: Sve prednosti banane!

0
Bolnica VITA Novi Sad

Različiti zdravstveni problemi mogu se rešavati na različite načine, a određene tegobe mogu se rešiti i bez upotrebe lekova.

Priroda nudi svoju zamenu za lekove u pojedinim situacijama, a stručnjaci predlažu da u nekim slučajevima umesto leka – pojedete jednu bananu!

Evo zašto bi trebalo da svakog dana jedete banane i šta sve ovo voće može da spreči:

Depresija

Zbog toga što sadrži triptofan koji pomaže lučenje serotonina – hormona sreće – banane uspešno sprečavaju depresiju, pogotovo ako ih jedete svakog dana, a raspoloženje će vam se popraviti u roku od samo nekoliko minuta nakon što pojedete ovo voće.

Stres

Banane su odličan saveznik u borbi protiv stresa koji smanjuje nivo kalijuma u organizmu i negativno utiče na naš metabolizam.

Visok pritisak

Pojava hroničnog visokog pritiska nastaje usled nedostatka kalijuma i prekomerne količine soli, a samo jedna banana može da sadrži i do 460 mg kalijuma i 1 mg natrijuma, čime reguliše i stabilizuje krvni pritisak. Dovoljno je da pojedete samo jednu bananu ujutru i na taj način da održite normalan krvni pritisak u toku dana.

Probava

Banane su prva pomoć prilikom problema sa probavom upravo zato što sadrže mnogo hranljivih vlakana i pektin – materiju koja pomaže kod detoksikacije i ubrzava probavu. Ovo voće je odličnmo u borbi protiv nadutosti koja se javlja usled konzumiranja određenih namirnica, a deluje podjednako dobro i kod zatvora ili dijareje.

Simptomi PMS-a

Mnoge žene osećaju negativne posledice PMS-a, a kako bi umanjili negativne simptome potrebno je unositi više vitamina B6 koji se u velikoj količini nalazi u bananama.