Šta bi trebalo da znate o steviji a možda ne znate

0
Bolnica VITA Novi Sad

Zdravlje je oduvek bilo jedan od glavnih prioriteta većine ljudi, sve je veći broj pristalica pravilne ishrane i ljubitelja zdravog, sveže pripremljenog obroka. Kuvanje je ponovo u trendu, uz upotrebu svežih namirnica kao što su meso,riba, povrće, voće, integralno brašno, začinsko bilje, prirodni začini i zaslađivači.

Jedna od adekvatnih zamena sintetičkih zaslađivača je stevija koja se dobija od istoimene biljke. Nekada davno, drevno pleme indijanaca Guarani je zbog izuzetne slatkoće dodavalo lišće ove biljke u piće, a svet je saznao za postojanje stevije tek početkom prošlog veka.

Stevija je višegodišnja trava zelenih listova, dostiže visinu i do jednog metra, a potiče iz Južne Amerike. Biljka Stevia rebaudiana Bertoni je jedina koja se uzgaja za dobijanje proizvoda poznatog pod imenom Stevia. Zapravo se listovi biljke koriste kao zaslađivač. U lišću su prisutna dva sastojka, steviozid i rebaudiozid , koji su više od 200 puta slađi od šećera.

Sastav biljke uključuje veliki broj korisnih mikroelemenata i vitamina. Pored slatkih komponenti, stevija je bogata i drugim supstancama kao što su: esencijalna ulja, tanini, vitamini E, B, D, C, P, gvožđe, kalijum, fosfor, kalcijum, selen, magnezijum, amino kiseline i dr.

Sa tako bogatim sastavom i ekstremnom slatkoćom, 100 grama stevije sadrži samo 18 kalorija što je manje nego što sadrži ista količina kupusa ili jagoda. Međutim, jedinstvena svojstva ove biljke se tu ne završavaju, ona ima i lekovito dejstvo i pomaže telu da se izbori sa različitim bolestima.

Od velikog značaja je i to da u kontaktu sa kiselim supstancama, i pri visokim temperaturama hemijski sastav stevije se ne menja. To omogućava da se ova slatka biljka ne koristi samo kao zaslađivač već ima široku upotrebu u kuvanju, proizvodnji žvaka, jogurta i drugih proizvoda.

Ako kupite bilo koji proizvod koji sadrži steviju, budite sigurni da je bez sumnje zdraviji i sigurniji nego bilo koji drugi proizvod koji sadrži sintetički zaslađivač.

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.