Savet plus: Kako da ispravno punite telefon?

0
Bolnica VITA Novi Sad

Savremeni, pametni telefoni pružaju sve više različitih opcija zbog koji su veoma korisni u svakodnevnom životu. Ali – imaju jednu manu!

Iako se modeli ovih telefona međusobno razlikuju i sa sobom donose različite opcije – jedno je zajedničko za (gotovo) sve pametne telefone, a to je – slaba baterija ili barem ona koja se brzo prazni.

Međutim, ovom problemu možete stati na kraj, barem delimično – ukoliko naučite kako da pravilno punite svoj pametni telefon!

Ako želite da baterija vašeg telefona traje što je duže moguće – potrebno je da znate koji je to pravilan način za punjenje telefona i definitivno najbolji način da produžite životni vek njegove baterije!

punjenje-telefona

Iako je svima najlakše da u toku noći ostave telefon na punjenju (jer ga uglavnom jedino tad ne koristimo) – ovo može biti pogubno za njegovu bateriju. Naime, tada često ne kontrolišemo da li je baterija 100 posto napunjena i ostavaljamo ga i nakon toga na punjaču.

Kada je potpuno puna, a i dalje priključena na punjač, baterija telefona je pod „visokim stresom“, što je veoma štetno za nove litijum-jonske (Li-Ion) baterije koje se nalaze u skoro svim pametnim telefonima.

Još bolje od toga da odmah nakon što se skroz napuni svoj telefon isključite sa punjača jeste – da ga isključite pre nego što se 100 posto napuni.

punjac

Mada možda ne deluje najlogičnije, ali sigurno je najbolje da svoj pametni telefon punite – kad god stignete i koliko god stignete, jer će tada, sudeći prema različitim istraživanjim, životni vek baterije biti znatno duži.

Ako želite još bolje da zaštitite bateriju svog telefona – važno je da znate da joj toplota jako šteti – zato se trudite da telefon nikad ne ostavljate blizu nekog izvora toplote, a povremeno skidajte i zaštitnu masku ukoliko ste je stavili na svoj telefon.