Sa sladoledom na put oko sveta

0
Bolnica VITA Novi Sad

Sladoled se u zemljama širom sveta konzumira u raznim oblicima na različite načine: na Siciliji se sladoled jede umesto sendviča, u slatkom i mekom pecivu, u Turskoj najviše vole dondurmu koja se jede nožem i viljuškom. Amerikanci se dave u smrznutom jogurtu, a u Nemačkoj sladoled izgleda kao porcija špageta.

 

frojo

Zamrznuti jogurt pojavio se sedamdesetih pod nazivom frogurt na američkoj istočnoj obali. Trebalo je deset godina da postane pravi hit, a uskoro se pojavio i pod nazivom froyo. Male količine masti nadoknađuju se aditivima i šećerom, a kao dodaci se najčešće koriste sirupi, voće, orašasti plodovi i slatkiši.

U Indiji je sladoled kulfi apsolutni hit leta. Ime je dobio od persijskog izraza za pokrivenu šolju. Prodaje se na ulici, a drži se u posebnim posudama punjenim ledom koje se nazivaju matka. Indijci ga pripremaju tako što kuvaju mleko na laganoj vatri satima dodajući pistaće, šafran ili kardamom. Kulfi se pojavljuje još u 16. veku, tada su ga jeli samo bogati jer se led dopremao sa Himalaja.

 

mexico icecream

Meksičko voćno osveženje na štapićima naziva se paletas i pravi se od vode i voćnog soka ili mleka. Meksikanci toliko vole svoj sladoled da su mu napravili i kip koji se nalazi na ulazu u Tocumbu. Slani ili začinjeni ukusi nisu retkost pa se nemojte iznenaditi ako vam posluže sladoled neobičnog ukusa. U prošlosti se paletas pravio od snega koji se skupljao s vrhova vulkana, a tek je u 19. veku postao pristupačan širokim narodnim masama.

Na Filipinima se uživa u sorbetesu koji sa sorbetom ima jedino zajedničko ime. Prodaje se u pecivu, a najpopularniji je s ukusom sira. Ulični prodavci drže ga na posoljenom ledu kako bi se sporije topio. Sorbetes se prvobitno pripremao od kokosovog mleka.

U Nemačkoj se omiljeno ledeno osveženje služi kao porcija špageta. Da izgled ponekad vara otkrivaju sastojci: sladoled od vanile, umak od jagode, bela čokolada ili usitnjeni kokos koji liče na parmezan. Spaghetti-eis nastao je u Mannheimu 1968 kad je Dario Fontanella poželeo da napravi jelo koje podseća na Italiju. Izgled špageta se dobija pomoću prese za pire krompir.

Ais kacang je šareni desert doslovno prevoden ledeni pasulj, a krije se i iza naziva ABC (Air batu campur) što znači pomešani led. U Maleziji i Singapuru mu dodaju sastojke poput semenki bosiljka, želea, kikirikija i kukuruza, ali i duriana za koje kažu da je najsmrdljivije voće na svetu.

Nemojte se začuditi ako vam u Turskoj uz sladoled posluže nož i viljušku. Dondurma je toliko gusta da se rasteže kao žvaka. Na uličnim štandovima se mogu videti vešti prodavci koji rastežu sladoled i tako zabavljaju prolaznike. Gusta struktura dobija se mešanjem kozijeg mleka sa smolom mastike i korenom divlje orhideje koji se suši i melje. Za kilogram brašna od orhideje potrebno je čak 250 cvetova.

gelato

Gelato odnosno zamrznut je sinonim za kremast, gladak, svilenkast i neodoljiv sladoled po kom je poznata Italija. Ne poslužuje se potpuno smrznut kako bi do izražaja mogla doći aroma i kremasta struktura, a ima i manje masti nego običan sladoled. Na Siciliji ga poslužuju u mekom i slatkom pecivu kako ne bi curio na sve strane.

Za japanski sladoled ne treba kornet ili posudica jer ga bez problema možete držati u ruci zahvaljujući lepljivom testu koje sprečava da se ledena unutrašnjost otopi. Mochi znači kolačić od riže i tradicionalno se jede na novogodišnjoj proslavi.