Rešite se podočnjaka na prirodan način

0
Bolnica VITA Novi Sad

Podočnjaci su najčešće posledica umora, stresa, nedostatka sna, mogu se pojaviti usled alergije, kao sporedni efekat nekih lekova a mogu biti i genetski predodređeni. Vremenom, kesice ispod očiju počinju da akumuliraju tečnost i masnoću što tamne krugove čini još primetnijim.

Postoji veliki izbor komercijalnih proizvoda za negu kože lica koji su više ili manje efikasni, ipak korišćenje prirodnih sastojaka je najbolja i najsigurnija opcija. Kućni recepti za negu područja oko očiju su potpuno prirodni i bezbedni za upotrebu a laki i jednostavni za pripremu.

Pet prirodnih tretmana za uklanjanje tamnih krugova ispod očiju

1. Običan krompir ili batat slatki krompir
Skrob u krompiru deluje kao prirodno sredstvo za izbeljivanje, a visok sadržaj vode daje koži vlažnost i pomaže u borbi protiv upale. Isecite krompir na krugove debljine 1,5cm i ostavite u frižider deset minuta da se ohlade, stavite ih na oči i ostavite da deluju 15 minuta.

2. Krastavac
Krastavac ima antiinflamatorno dejstvo, pomaže u smanjenju upale niskog intenziteta. Isecite krastavac na krugove debljine 0,5cm i stavite na oči, menjajte ih novim kada se ugreju u trajanju 15-20 minuta i primetićete pozitivne rezultate.

3. Zeleni čaj
Konzumiranje zelenog čaja pomaže u sprečavanju raznih upala, izbacivanju viška tečnosti i toksina iz organizma. Dovoljno je popiti dve čaše dnevno, jednu ujutro i jednu uveče. Stavite na oči dve čajne kesice prelivene vrućom vodom i isceđene od viška tečnosti i pokušajte da se opustite desetak minuta.

4. Mleko
Potopite dva tufera u hladno kravlje ili kozije mleko, stavite na oči i nakon 15 minuta isperite hladnom vodom.

5. Jabuke
Narendajte jednu hladnu jabuku, dodajte kašiku mlevenih zobenih pahuljica i promešajte. Pastom pokrijte oči i ostavite da deluje 15 minuta, zatim isperite hladnom vodom. Jabuke sadrže tanin koji pomaže u balansiranju tona kože zbog čega se tamni krugovi manje uočavaju.

– Potrudite se da imate kvalitetan san, jer je umor jedan od glavnih uzroka pojave tamnih     krugova ispod očiju.
– Budite fizički aktivni, pijte dve litre vode dnevno i izbegavajte preterano konzumiranje       soli. Dobro hidrirano telo ima manje šanse za zadržavanje tečnosti, stvaranje toksina i       formiranje podočnjaka.
– Konzumirajte što više paradajz, krastavac, špargle, lubenicu, zeleni čaj i druge namirnice   koje imaju diuretička dejstva.
– Čuvajte svoje lice i dobro ga zaštitite prilikom izlaganja suncu. Izbegavajte često               nanošenje kozmetičkih preparata na lice posebno na područje oko očiju, jer previše             kozmetike može izazvati upalu.
– Potrudite se da što manje trljate oči, mnogo ljudi ima tu naviku koja može izazvati             oštećenje i iritaciju osetjivog tkiva u okolini očiju.