Prirodni lek protiv kašlja

0
Bolnica VITA Novi Sad

Mali trik koji vam može pomoći, a sigurno ga imate u kući da niste ni znali.Pored toga što je veoma ukusan sastojak jelima, lovor može imati i lekovita svojstva.

ČAJ OD LOVOROVOG LISTA

Većina ga koristi kao začin, ali može biti i lek.Lovorov list je bogat vitaminima iz B grupe(riboflavin, piridoksin, niacin i pantonenska kiselina)koji pomažu boljem funkcionisanju nervnog i mišićnog sistema, utiču pozitivno na metabolizam.Lovor sadrži i brojne minerale: kalijum, bakar, mangan, kalcijum, selen, gvožđe, magnezijum i cink.

Čaj od lovora se upotrebljava u lečenju bolesti organa za varenje, anoreksije, gubitka apetita, kod šećerne bolesti, kod kardiovaskularnih smetnji, kao i za dezinfekciju prostora u kojima se nalaze virusi gripa, prehlade i razni drugi mikrobi.Deluje sedativno pa se koristi i u slučaju nervoze, napetosti i kod nesanice, ali ako se pretera sa količinom može izazvati halucinacije. Takođe, lovorov list može biti od velike pomoći i u terapiji gihta i reume, a eterično ulje lovora se uspešno koristi u lečenju bolesti limfnih čvorova jer podiže imunitet i ukoliko samo nekoliko kapi utrljavate na područje limfnih žlezda, olakšaćete tegobe.

Priprema čaja:

Tri lovorova lista sitno iseckajte, prelijte sa 2,5 decilitra vode i kuvajte desetak minuta.

Skinite sa vatre i držite još desetak minuta poklopljeno, kada ga trebate procediti.

U proceđen čaj kad se prohladi možete dodati med i limun.

Čaj se pije 2-3 puta dnevno.

Ovako pripremljen čaj od lovorovog lista protiv kašlja se preporučuje i za jačanje imuniteta kod gripe, a najdelotvorniji je kod bronhitisa i problema sa disajnim organima.Lovorov sirup čuvajte u frižideru, u staklenoj bočici.Tako može stajati nekoliko dana, a potom po potrebi napravite novi.

 

Izvor: Brif.rs