Pokahontas kao inspiracija na filmu i u stvarnom životu

0

Iako je njen lik poslužio kao inspiracija za jedan od najlepših Diznijevih filmova, njen život nije bio baš tako bajkovit. Princeza Matoaka ili “mala čigra”, po indijanskom običaju, kada je odrasla dobija ime Pokahontas što znači “neko ko je nemirnog duha”.

Pripadala je plemenu Pouhatan, koje je naseljavalo teritoriju današnje američke države Virdžinije. O njenom životu pre dolaska engleskih kolonista skoro da ne postoje podaci, nešto više saznaje se na osnovu beleški i dnevnika koje je vodio kapetan Džon Smit.

U crtanom filmu, Pokahontas je prikazana kao devojka nemirnog duha koja čezne za novim i drugačijim stvarima umesto braka sa hrabrim ratnikom Kokoumom. Za nju su jedra brodova „čudni oblaci“, ali i poziv da krene u pustolovinu i otkrije nešto što na svojoj zemlji nije videla.

Iskrcavanje Engleza na teritoriju Virdžinije početkom XVII veka, značilo je istraživanje okoline, ali istovremeno i spremnost na borbu sa Indijancima. Kapetana Džona Smita, jednog od mnogobrojnih članova posade, uhvatili su ratnici iz plemena Pouhatan. U svojim beleškama naveo je da je u zatočeništvu proveo nekoliko nedelja i da je smatran trofejem.

Međutim, njega je sigurne smrti spasila upravo Pokahontas koja je svojim telom zaštitila njegovo i na taj način sprečila smrtonosni udarac. Nakon toga, bezbedno se vratio u kolonizovano područje, a Pokahontas je često posećivala Džejmstaun i vojnicima donosila hranu.

Naravno, opis ovog događaja u prvobitnim spisima Džona Smita nije pronađen. On je dešavanja na tlu Virdžinije, po povratku, opisivao kao uzbudljiva i u par navrata naveo da je bio lepo prihvaćen od strane Indijanaca. O Pokahontas i zarobljavanju nije pisao sve do njene smrti. Iz tog razloga veliki broj naučnika sumnja u istinitost ove priče.

Crtani film, međutim, prikazuje ljubav između Pokahontas i Džona Smita i njenu veliku želju da konačno prestanu sukobi između Indijanaca i Engleza. Za nju je to bio teži put, ali je njega izabrala i po svaku cenu želela da spreči dalje krvoproliće.

U stvarnosti, Pokahontas je imala svega 10 ili 12 godina kada se Džon Smit iskrcao na obale Virdžinije, dok je on imao 28. Shodno tome i njihov fizički izgled je bio drugačiji i nije bilo romantičnog upoznavanja. Upoznali su se onog trenutka kada je ona uspela da ga spase smrti.

Pokahontas je odvedena u Englesku. Tamo je učila engleski jezik i promenila ime u Rebeka. Godinu dana kasnije, Englezi su želeli da je vrate njenom plemenu kako bi postigli mir sa Indijancima. Međutim, Pokahontas nije želela da se vrati u Virdžiniju. U Engleskoj upoznaje Džona Rolfa, trgovca duvanom, za kog se udaje. Englezi su lepo prihvatili Pokahontas. Naročito je značajan njen veliki uticaj u pogledu mira između Indijanaca i Engleza.

U razgovoru sa Džonom Smitom, Pokahontas kaže da niko ne bi trebalo da se smatra divljakom jer drugačije razmišlja. Pokahontas je ustvari bila kosmopolita svog vremena.

Izvor: kultivisise.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.