Plaže sa crnim peskom na Islandu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Najčešće su obale mora prekrivene idiličnim peščanim, stenovitim i kamenitim plažama, ali jedna na Islandu ističe se svojom specifičnom lepotom. Obala Reynisfjara, u blizini sela Vik u Myrdaluru, prekrivena je crnim peskom, a poznata je i po svojim impresivnim stepenastim, piramidalnim stenama od bazalta, zvanima Halsanef.

 

cp4

I u moru se nalaze spektakularno oblikovane stene Reynisdrangar, a za celo mesto se veže zanimljiva legenda. Prema narodnom verovanju, ovde su nekada živeli trolovi koji su pokušali da odvuku svoje čamce na more, ali ih je uhvatilo izlazeće sunce i pretvorilo u stene.

 

 

cp5

S obzirom na to da između Reynisfjara i Antarktike više nema kopna, jaki i nepredvidivi talasi su uzrok čestih nesreća sa smrtnim ishodom, a poginulim moreplovcima ovde je podignut i spomenik.

 

 

crne plaze 1

Selo Vik najjužnije je naseljeno mesto na Islandu, smešteno na glavnom putu oko ostrva, nekih 180 kilometara od Reykjavika. Ima svega oko 300 stanovnika, i najveće je mesto u krugu 70 kilometara.

 

 

cp3

Poslednja erupcija vulkana Katla koji je u blizini sela, bila je 1918. pa mnogi strahuju da bi se uskoro mogla ponoviti. Erupcija Katle mogla bi izazvati poplavu dovoljno veliku da uništi čitav Vik. Jedino mesto koje bi moglo preživeti je crkva na vrhu brda, pa stanovnici imaju vežbe u kojima trče do crkve na prve znakove erupcije.

Vik je najtoplije mesto na Islandu, a prosečna temperatura je 5 stepeni. Takođe je i najvlažnije mesto na Islandu s godišnjim prosekom padavina 2,250 milimetara, što je čak 3 puta više nego u Reykjaviku.