Novogodišnja noć trajaće više nego obična?!

0
Bolnica VITA Novi Sad

Noć u kojoj ćemo ispratiti 2016. i dočekati 2017. godinu trajaće duže nego „obične“ noći, tačnije jednu sekundu više.

Ovo je poklon od planete Zemlje svim njenim stanovnicima koji će do ponoći odbrojavati sekunde i sa radošću dočekati novu kalendarsku godinu.

Tako će u svim zemljama sveta minut između 23:59 i 00:00 po vremenu UTC/GMT (koordinisanom univerzalnom vremenu) trajati jedan seknud više, odnosno 61 seknud umesto „samo“ 60.

Poslednji minut u 2016. godini biće duži u zemljama čiji su satovi vezani za koordinisano univerzalno vreme (UTC), odnosno za države u Zapadnoj Africi, za Veliku Britaniju, Irsku i Island – koji će imati jedan sekund više za odbrojavanje do Nove godine.

Prvi sat u Novoj godini biće duži za jedan sekund u Srbiji i drugim državama koje se nalaze u zoni centralnoevropskog računanja vremena (UTC/GMT+1) gde će se seknud dodati u minut između 00:59 i 1:00.

Dodatni seknud u novogodišnjoj noći naziva se interkalarni seknud i dozvoljava da se usaglasi astronomsko neregularno vreme koje je povezano sa kruženjem Zemlje sa skalom vremena koju od 1967. godine određuju atomski satovi.

Skala računanja vremena koja se koristi svuda u svetu i koja se nalazi na satovima zasniva se na atomskim časovnicima velike preciznosti. Ali „prirodno“ ili „astronomsko“ vreme koje je definisano kruženjem Zemlje oko Sunca i koje određuje protok dana i noći je neregularno – zbog čega i dolazi do ovakvih pojava.

O dodavanju „dodatnog sekunda“ odlučuje Međunarodna služba rotacije Zemlje i referentnih sistema (IERS), čije je sedište u Opservatoriji u Parizu.