Njeno veličanstvo pomorandža

0

Činjenica je da se narandža najčešće nalazi u posudi sa voćem na vašem stolu tokom zime. Pored toga što osvežava, obiluje vitaminom C, mineralima i oksidantima ne treba zaboraviti ni druga čarobna svojstva i značenja koja su vezana za ovo voće.

Pominju se još antičkim vremenima kao voće bogova, a mitološke priče svedoče da ih je od bogova ukrao Herkules jer su mu davale snagu.

U 17. veku Francuskinje su svoje lice negovale sokom od pomorandže, a podočnjake su uklanjale  pomorandžinom korom. Danas su ekstrakti ovog voća nezaobilazan sastojak kozmetičkih preparata i parfema. Dva veka kasnije, francuske mlade nisu mogle da zamisle svoje venčanje bez bidermajera od cvetova pomorandže, niti prvi bračni obrok bez dezerta od ovog voća. Francuskinje su u znak pozdrava i slave vojnike koji su svojevremeno spasli Marselj od španske okupacije, zasipale laticama  cvetova narandže.

Ceđena narandža prvi put je uvedena u ishranu vojnika u američkoj vojsci tokom Drugog svetskog rata a po završetku, u Americi je počela prva industrijska proizvodnja đusa. Pije se sam i u kombinaciji sa alkoholom a Đus votka je piće koje je većina od nas bar jednom probala. Još u 19. veku britanska kompanija proizvela je prvi “jafa keks”, koji je dobio ime po vrsti narandže bez koštica.

orange-juice

Verovali ili ne, SAD su jedan od najvećih svetskih uzgajivača pomorandže gde se na sunčanim plantažama godišnje uberu plodovi sa 25 milijardi stabala ovog voća.  Postoji veliki broj sorti pomorandže, a njihov ukus  ne zavisi samo od podneblja na kojima rastu, već i od strane sveta na kojima se sade stabljike, najčešće na istočnim obroncima. Boja pomorandžine kore nema veze sa bojom i ukusom ploda. Jarko crvena kora kako se obično misli, nije znak da je plod sladak. Najslađe sorte pomorandži su hibridi njihovog mešanja sa drugim, slađim voćem.

U Avganistanu se trpeza ne može zamisliti bez ovog voća. Jede se najčešće kao predjelo, a sok od pomorandže služi se kao preliv za variva i meso, jer daje poseban ukus i aromu jela i pomaže kod varenja hrane.

Na ostrvu Jamajka sok od narandže koristi se, osim za jelo i pripremanje sokova, i kao sredstvo za čišćenje podova i njihovu dezinfekciju, u Nepalu se ovo voće jede zajedno sa korom a omiljen desert Švajcaraca su kriške naradže prelivene slatkom pavlakom.

Započnite dan čašom sveže ceđenog soka od pomorandže, a ako nemate vremena da ga pripremite pojedite ovu čarobnu  voćku na putu do posla, fakulteta, škole i taj dan mora biti pun energije.

 

 

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

POSTAVI ODGOVOR