Nauka otkiva: Koje je idealno radno vreme?

0
Bolnica VITA Novi Sad

Radni dan uglavnom traje osam sati i počinje u ranim prepodnevni časovima. Ali koje je zaista najbolje vreme za započinjanje radnog dana?

Upravo ovim pitanjem su se bavili i razni stručnjaci koji su postavljali različite teorije i teze sa ciljem da se dođe do konačno odgovora.

Idealno vreme za započinjanje posla i uopšte najbolje radno vreme bi trebalo da bude ono u kom prosečan čovek može da bude najproduktivniji, da doživljava što manje stresa izazvanog poslom i slično.

posao

Sve je manje pristalica mišljenja da je dobro radni dan započinjati u 8, 7 ili čak 6 sati ujutru – tako da ako vam je teško što morate ujutru na posao – znajte da u tome niste sami, pa i da vas čak neki stručnjaci podržavaju.

Naime, radno vreme od na primer osam do 16 ili devet do 17 časova ne odgovara većini ljudi upravo zato što tada organizam može da pretrpi različite kako psihičke tako i fizičke poteškoće.

posao

Pol Keli, istraživač sna na Oksfordu, veruje da bi radno vreme, koje počinje nakon deset sati bilo korisno i čak produktivnije za zaposlene. Ova promena bi se odnosila i na decu i njihov odlazak u školu. Deca stara između osam i deset godina bi trebalo da idu u školu oko 8:30, srednjoškolci nakon deset i osamnaestogodišnjaci iza 11 sati.

Čak je i Američko ministarstvo zdravlja nedavno objavilo studiju o blagodetima kasnijeg radnog vremena, podupirući Kelijeve tvrdnje. Videćemo šta će to doneti u budućnosti!