Najkraća plovidba svih vremena

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ratni brod Vasa potonuo je pre 389 godina, plovidba je trajala samo 1300 metara, a kasnije je jedan od najvećih švedskih promašaja pretvoren u najposećeniji muzej.

Vasu je tog kasnog popodneva svečano porinuo švedski kralj Gustav II Adolf, čvrsto uveren kako gleda u jedra najmoćnijeg ratnog broda na svetu. Ali švedski Titanik je potonuo pre nego što je krenuo jer nije mogao da nosi silno oružje i dekoracije kojima je bio natovaren. U ono vreme Vasa je trebao predstavljati najmoćniji brod na svetu, a umesto toga potonuo je u morske dubine.

vasa1

Nakon što je 333 godine proveo na morskom dnu, Šveđani su ga izvukli gotovo neoštećenog. Podigli su olupinu od 69 metara s entuzijazmom koji je imao kralj Gustav kada ga je porinuo. Vasin drugi život započeo je 1965. kad je pomorski stručnjak Anders Franzen locirao olupinu na dubini od 32 metra u Baltičkom moru, koje se naziva i morskim grobljem brodova. Tamo je dosad nađeno više od 20 hiljada brodova, a stručnjaci predviđaju da ih ima čak 100 hiljada. Tvrde i da je zbog niskog saliniteta ovo more idealno za čuvanje brodova jer nema brodskih crva koji uništavaju drvo.

vasa3

Više od 700 skulptura različitih veličina, oko 25 hiljada eksponata predstavljaju arheološko blago, a Vasu čine najbolje očuvanim brodom. Danas se može videti u Stockholmu na ostrvu Djurgårdenu.