Najbolji način da se naspavate i odmorite tokom vrelih letnjih noći

0
Bolnica VITA Novi Sad

Koliko god voleli leto, ono donosi i neprijatne visoke temprature koje mnogi od nas teško podnose. Svi traže odgovor na pitanje kako se rashladiti, naročito tokom noći jer nije preporučljivo da klima radi non-stop. Stručnjak za spavanje dr. Neil Stanley preporučuje šta da radite da vam letnje noći ne bi postale noćna mora.

Prozori neka uvek budu zatvoreni, a zavese navučene

Sobe se obično najviše pregrejavaju kroz prozore, zato je najpametnije rešenje sprečiti sunčeve zrake da ulaze kroz prozor. Ako ste u mogućnosti, što duže držite prozore zatvorene i zamračene. U teoriji, nije loše da ih otvorite noću kada je temperatura prijatnija, ali to zavisi od područja u kom stanujete. Ako je napolju bučno, to nije dobra ideja.

Stavite led ispred ventilatora

Za ovaj ste trik verovatno već čuli, ali vredi ponoviti da je jeftinije i zdravije rešenje noću od uključenog klima-uređaja. Napunite flaše vodom i držite ih u zamrzivaču tokom dana, a uveče ih postavite ispred uključenog ventilatora. Pazite samo da vazduh ne struji pravo u vas. Ovo je odličan način za spuštanje telesne i temperature vazduha u spavaćoj sobi.

Nemojte spavati goli

Iako se naizgled čini da će vam biti manje vruće ako nemate ništa na sebi, to je tek mit. Pamučne pidžame skupljaju na sebe znoj i tako pomažu da se rešite vrućine, a i nećete na sebi imati onaj neprijatan lepljivi osećaj. Spavanje bez odeće može biti opasno ako se tokom noći temperatura u sobi previše spusti.

Držite pokrivače u frižideru

Ova egipatska metoda se možda čini ludom, ali bićete više nego zadovoljni kada uveče legnete u rashlađen krevet. Neka pokrivači nekoliko sati pre spavanja odstoje u frižideru, samo pazite da ne budu vlažni. Pre odlaska u krevet, izvadite ih i namestite na uobičajen način. Ova metoda čini čuda za spavanje leti.

Pod glavu stavite zamrznuti grašak

Dok spavamo, većinu vrućine gubimo u području glave pa će njeno dodatno hlađenje, tokom letnjih meseci, pozitivno uticati na kvalitet sna. Preporučuje se da smrznuti grašak stavite u termofor jer će se tako sporije topiti i duže vas rashlađivati. Termofor možete napuniti i običnom hladnom vodom, ali trik s graškom pokazao se boljim rešenjem.

I čarape stavite u frižider

Ovo izgleda kao čudna alternativa grejanju donjeg veša u mikrotalasnoj pećnici zimi, ali zapravo pomaže da bolje spavate. Hlađenje ekstremiteta pospešuje snižavanje telesne temperature i deluje umirujuće. Na isti način možete rashladiti i donji veš.