Na Uneskovu listu dodato pivo, joga, rumba

0
Bolnica VITA Novi Sad

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) proširila je svoju listu nematerijalne svetske kulturne baštine.

Ovaj put na listu su dodati belgijsko pivo, joga, kubanski ples rumba i tradicionalna muzika Ugande.

Belgijsko pivo se nalazi na listi zbog toga što ova država proizvodi oko 1.500 vrsta piva i ono predstavlja na neki način odraz kulture ovog naroda. Pored toga, kubanski ples rumba je ples koji potiče iz siromašnih zajednica ove države i predstavlja trajni izraz otpora i samopoštovanja.

rumba

Tradicionalna muzika Ugande izumire najviše zbog toga što je za izradu instrumenata potreban poseban materijal koji se dobija od ugroženih vrsta, zbog čega je potrebna pomoć UNESCO-a.

Razlog zbog kog je na listi sada i joga jeste to što je filozofija koja se u njoj nalazi, a koja se bazira na drevnoj indijskoj praksi, uticala na mnoge aspekte društva u Indiji, a kako se širila po svetu – počela je da utiče i na druge narode. Joga je mešavina fizičkih vežbi, meditacije, kontrolisanog disanja i drugih tehnika koje smiruju telo i um, a smanjuju bol.

yoga-1284657_1920

Podsetimo, na Uneskovoj listi nalazi se i srpska slava, koja predstavlja kulturu našeg naroda i običaj koji je jedinstven u svetu – zbog čega se i nalazi na ovoj listi koja je stvoren apre 10 godina sa ciljem da skrene pažnju na sva nematerijalna kulturna dobra na svetu i pomogne njihovo održanje.

Izvor: Brif.rs