Koje ste dete po redu? Šta redosled rođenja govori o vama?

0
Bolnica VITA Novi Sad

Naizgled nevažan podatak, redosled rođenja dece u porodici otkriva mnogo više nego što mislite. Prema nekim istraživanjima, postoje dosta čvrsti dokazi koji potvrđuju da redosled rođenja utiče na vašu ličnost.

Ako ste najstarije dete u porodici

Imate mnogo veće urođene predispozicije  vođe od svoje mlađe braće. Poslušno, odgovorno i odano, najstarije dete moglo bi biti i najobrazovanije. Samim tim, smeši mu se bolja pozicija i poslovni uspeh. Postoji još nešto što možete nabiti na nos mlađim članovima svoje porodice: najstarija deca  obično imaju i najveći  IQ.  Ali, mora vam biti jasno da iza svega ovoga stoji razumno objašnjenje.  Radi se o većem pritisku roditelja. Mama i tata obično „treniraju“ strogoću na najstarijem detetu i upravo od njega imaju najveća očekivanja.

Ako ste najmlađe dete u porodici

Najmlađi članovi  porodice obično su najskloniji avanturama, novim  iskustvima i ludorijama. Takođe su i najzabavniji i opušteniji od svoje starije braće. Naravno, ovo  ima velike veze sa  činjenicom da su roditelji sa svakim sledećim detetom sve opušteniji i smanjuju svoja očekivanja. Najmlađi klinci su obično umetničke duše, ali i najduže zavise od roditelja i njihove pomoći.

A ako ste u sredini

Srednje dete je obično najsrećnije i najsmirenije. Ali to nikako ne znači da i ono ne može biti vođa. Bill Gates, Madonna, Martin Luther King  su srednja deca. Strpljivi su, društveni i otvoreni  za kompromise ali  zbog manjka pažnje mogli bi imati i nešto lošije samopouzdanje od svoje braće.