Izmereno neverovatnih 53.7 stepeni u Iranu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Visoke temperature su ovih dana zabeležene u zemljama širom Evrope. Međutim, ako ih poredimo sa područjima  gde su  temperature leti  u toku dana  mnogo veće nego kod nas, onda nama i nije tako toplo!

U Iranu je pre neki dan izmereno neverovatnih 53.7 stepeni u hladu.To je apsolutni rekord za Iran i istočnu hemisferu. Ovako visoka temperatura je izmerena 29. juna, što znači da bi temperature u julu i avgustu mogle da budu još veće.

Rekordnu temperaturu u gradu Ahvaz je inače dva puta zabeležio meteorolog Etienne Kapikian iz službe MeteoFrance, što je prilično pouzdan izvor. Istog dana, Weather Underground je takođe u Ahvazu izmerio još veću temperaturu – preko 54 stepena.

Kako piše Washington Post, potrebno je da merenje bude zvanično potvrđeno. Ukoliko Svetska Meteorološka Organizacija, koja radi u okviru UN, potvrdi cifre biće to najviša temperatura na Zemlji ikada zvanično potvrđena.

Rekord inače drži merenje od 10. jula 1913. godine u Kaliforniji, kada je zabeleženo 56.6 stepeni, ali postoje ozbiljne sumnje da je tada došlo do greške u očitavanju.

Pored toga, već je zabeleženo tačno 54 stepena, i to u gradu Mitribah u Kuvajtu 21. jula 2016. godine.

Izvor: dominomagazin.com