Hrana i zdravlje: Namirnica koja smiruje „napade gladi“

0
Bolnica VITA Novi Sad

„Napadi gladi“ česti su kod ljudi koji imaju pojačan apetit i želju za hranom, a uz to najčešće i višak kilograma. Međutim, postoji prirodno rešenje ovog problema.

Naime, naše telo reaguje na osećaj gladi i često je to uzrok neraspoloženja, razdražljivosti i slično. Naravno, nije dobro gladovati, ali postoje situacije u kojima jednostavno ne možemo odmah jesti čim osetimo glad.

Upravo je u tim situacijama poželjno spasiti se „napada gladi“, a prema istraživanju stručnjaka iz bolnice „Sent Džordž“ u Londonu, dovoljno je samo da pomirišete vanilu  – i ovaj problem će nestati.

vanila

Do ovog zaključka su došli nakon istraživanja obavljenog na volonterima koji imaju višak kilograma. Učesnicima eksperimenta na kožu su stavili flaster koji oslobađa miris vanile, a zatim su konstatovali da su se njihovi napadi gladi prepolovili.

Pokušajte i sami da testirate ovu teoriju – kada odgladnite, a nemate vremena odmah nešto da pojedete – na maramicu sipajte nekoliko kapi aromatičnog ulja vanile i udišite taj miris. Prema tvrdnjama naučnika – osetićete se smirenije, a osećaj gladi će nestati.