Gurmanske destinacije: Gorgonzola grad a ne samo sir!

0
Bolnica VITA Novi Sad

Leskovačka mućkalica, francuski tost, bosanski lonac i šopska salata svojim nazivima jasno sugerišu gde su nastali. Da li ste znali da je rodni grad slavnog aromatičnog sira upravo istoimeni grad Gorgonzola pored Milana. Stanovnici Gorgonzole mirisnim festivalom svake jeseni obeležavaju dane sira koji obožava ceo svet.

Ako želite da saznate da li je gorgonzola bolja u Gorgonzoli nego kod nas potrebno vam je oko 45 minuta vožnje od kultnog grada mode. Na listi sireva kojima se po imenu vidi odakle potiču su i brie (sever Francuske), camembert (Normandija) i roquefort (jug Francuske), po namazu liptaueru prepoznaju se Slovaci. Za majonez se sumnja da je nastao u Menorci, a navodno su španske domaćice mutile jaja da bi napravile taj svilenkasti umak još u 18.veku.

Vulkanski hleb

Hibrid sendviča i pizze ime duguje italijanskom vulkanu na istoimenom ostrvu Stromboliju nadomak Sicilije. Iako kruže brojne teorije kako je nastao hlebčić punjen sirom (najčešće mozzarellom), salamom ili kobasicom, povrćem, najverovatnija je ona kako je kuvar Nazzareno Romanov 1950. godine prijateljima pripremio neobični specijalitet i nazvao ga prema filmu Stromboli, koji se tada prikazivao.
Baš poput vulkana i punjena pizza krije iznenađenje ispod naizgled obične spoljašnjosti.

Uspomena na Nemačku

Idealna letnja salata od jabuka, celera i oraha sa majonezom, nastala je u hotelu Waldorf. Ekskluzivni hotel ime duguje nemačkom gradu iz kog potiču vlasnici Astor, a salata je tamo prvi put pripremljena povodom dobrotvorne priredbe za dečiju bolnicu 1983. Recept je osmislio Oscar Tschirky, a u izvornom obliku nije sadržao orahe. Ponekad se dodaju i drugi sastojci, poput mesa ili suvog voća.

Mađarska kobasica

Popularne debrecinke nastale su u Debrecinu, mađarskom gradu koji je po veličini na listi odmah iza Budimpešte. Pikantnim ukusom koji duguju mlevenoj paprici, biberu i belom luku debrecinke su osvojile sve zemlje iz bivše Austro-Ugarske. Ta dobro začinjena mađarska kobasica se priprema od svinjetine i svinjske masti, najčešće se kuva ili peče na roštilju, a Mađari ih dodaju u čorbe i gulaše.

Vruće mesto

Tabasco, ili na jeziku meksičkih urođenika Mesto gde je vruće i vlažno označava mesto gde se ovaj ljuti sos proizvodi još od 19. veka, preciznije Avery Island u Louisiani. Propali pekar Edmund McIlhenny je testo za hleb zamenio ručnim branjem crvenih paprika koje je mešao sa solju i sirćetom. Ostalo je istorija – male flašice sa zelenim čepom postale su prepoznatljiv simbol za ljuti umak koji obožavaju gurmani širom sveta.