Flamanski ribari na konjima love rakove

0
Bolnica VITA Novi Sad

Na severozapadnoj obali Belgije u ribarskom gradiću Oostduinkerke, dvanaest porodica se bavi gotovo zaboravljenim zanimanjem. Flamanski ribari dva puta nedeljno na konjima idu prema moru i love rakove pomoću lanaca koji stvaraju vibracije i teraju ih da uskoče u mreže.

2Lov na kozice u severnom moru na leđima brabanta, snažnih belgijskih konja za vuču je tradicija i umeće koje se prenosi sa generacije na generaciju. Taj ritual je zaštitio i UNESCO i uvrstio ga na spisak nematerijalne kulturne baštine. Nekoliko puta nedeljno flamanski ribari u kolica pakuju vodootporna odela i mreže pa sa konjima idu prema moru. Povezanost sa konjima tajna je uspešnog lova. Ribari se o njima svakodnevno brinu i timare ih s puno ljubavi kako bi njihovi četveronožni pomoćnici bez straha ušli u vodu do vrata.

3U njihovim mrežama se mogu naći ribice, kozice i sivi račići, neke od poslastica flamanske kuhinje. Brabanti povlače za sobom ribarske mreže, a privezani lanci stvaraju vibracije na pesku koje privlače račiće da uskaču u mreže.

Ribolov na konjima podstiče osećaj zajedništva jer se svaka porodica bavi jednim delom posla, od krpljenja mreža do brige o konjima. Jednom godišnje se održava Festival račića kojim se slavi ovaj običaj gde zajedno uživaju turisti i stanovnici Oostduinkerkea.