Dokazano: Stopala otkrivaju naše zdravlje!

0
Bolnica VITA Novi Sad

Kada imamo problem sa zdravljem – to se teško može sakriti, a jedan od pokazatelja stanja našeg zdravlja su upravo stopala.

Pogledajte na koji način stopala pokazuju da nešto nije u redu sa našim organizmom:

Promena na noktima

Ukoliko primetite udubljenja na noktima – to može biti znak psorijaze, a ukoliko se taj problem zaista pojavi – sledeći simptom će se pojaviti i na koži.

Suva stopala

Ako su vaša stopala suva, bez obzira na to koliko se trudite da ih različitim kremama redovno hidrirate, onda bi trebalo da znate da bi to moglo da znači da vam stopala pokazuju da imate probleme sa arterijama. Još jedan od pokazatelja ovog problema jeste i loša cirkulacija, a sa ovim problemom povećava se rizik od srčanog udara.

Česti grčevi

Ukoliko vam se često dešava da vam se stopala grče – to znači da patite od nedostatka magnezijuma, ali i kalcijuma ili kalijuma. Za početka bi trebalo da pijete više vode i jedete povrće bogato ovim mineralima, a ukoliko ni to ne pomogne – počnite da unosite suplemente.

noge-stopala

Hladna stopala

Hladna stopala ne moraju biti samo posledica loše cirkulacije, već i znak da vam štitna žlezda ne radi kako treba, odnosno da ne proizvodi dovoljno hormona koji su neophdni za pravilan rad organizma.

Naduti zglobovi

Primetite li da su vam zglobodi otekli i da se gotovo spajaju sa listom noge – ovo znači da je došlo do pojave edema – odnosno nakupljanja tečnosti u većim količinama, zbog čega edematozna tkiva i organi postaju vlažni i nabreknu. Iako otok najčešće spadne sam od sebe – trebalo bi da posetite lekara.