Da li znate gde živi Deda Mraz?

0
Bolnica VITA Novi Sad

Deda Mraz je omiljena ličnost tokom praznika jer je poznato da on donosi poklone deci koja su tokom cele godine bila dobra.

Njegov put do kuća svih dobrih mališana počinje, prema priči, na Severnom polu, gde živi okružen snegom, a da li ste se zapitali gde tačno živi? Ili – gde bi trebalo da živi?

Upravo su se ovim pitanjima bavili naučnici sa Odeljenja za geografiju švedskog Univerziteta Lund, gde su izračunali da bi Deda Mraz trebalo da živi na severu Švedske.

Naučnici su za potrebe ovog istraživanja koristili satelitske snimke kako bi pronašli centralno mesto Zemlje. Na osnovu toga su, tvrde, izračunali da bi gradić Jokmok na severu Švedske bio idealno mesto za Deda Mraza.

„Ovaj podatak je možda za neke iznenađujući, ali ako pogledate šire, možete bolje razumeti. Ideja da bi Deda Mraz trebalo da živi na Severnom polu je potpuno pogrešna“, rekao je naučnik Ola Hal s Univerziteta Lund.

On dodaje da su satelitski snimci beležili kretanja ljudi u svetu, bez obzira na granice, kao i smenjivanje svetlosti na planeti. Tvrde da bi upravo iz Jokmoka Deda Mraz mogao da „ravnomerno“ deli poklone na Zemlji i do svakog mališana stigne što pre.