DA LI STE ZNALI: Ovako je nastao poljubac!

0
Bolnica VITA Novi Sad

Poljubac je danas način da pokažete nekome da ga volite, da vam se dopada, može biti način pozdravljanja i slično. A da li znate kako je nastao?

Prema jednoj legendi, poljubac su izmisili vitezovi još u srednjem veku koji su na taj način hteli da utvrde da li su njihove žene pile sočnu medovinu. Zanimljivo, zar ne?

Međutim, prema drugoj teoriji, poljubac je nastao iz veze majke sa svojim detetom. Naime, majke su ranije, kada nije postojala hrana za bebe koju one mogu lako da jedu – žvakale namirnice i potom ih iz usta davale svom detetu.

poljubac-3

Iz malo stručnijeg aspekta dolazi još jedna teorija prema kojoj je poljubac nastao iz čiste zavisnosti. Naime, tokom ljubljenja se proizvodi jedna hemijska supstanca koja se luči putem usana, i zbog nje nastavljamo da se ljubimo – kako bi proizveli što više te supstance koja nam je potrebna.

Među svim teorijama, postoji jedna krajnje romantična. Navodno – u davna vremena ljudi su smatrali da se u našem dahu nalazi i naša duša i sva njena snaga, pa su tako smatrali i da se ljubljenjem spajaju dve duše.

poljubac-2

Iako se kroz sve ove teorije može zaključiti da se i korz istoriju poljubac „dešavao“ između dve osobe koje se (na bilo koji način) vole, postoji jedna istorijska zanimljivost koja kaže da su poljubcem stari Rimljani pozdravljali ne samo članove svoje porodice i prijatelje, nego i potpune strance. Nasuprot njima, Egipćani se uopšte nisu ljubili.