Čaša ovog soka – za zdrave oči, zube i kožu!

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ukoliko spadate u grupu onih ljudi kojima su neke od najosetljivijih delova tela upravo oči, zubi ili koža – trebalo bi da češće pijete sok od šargarepe!

Naime, sok od šargarepe veoma je zdrav zahvaljujući velikoj količini beta-karotena, minerala, antioksidanasa i vitamina A koji se u njemu nalaze.

Dovoljno je da pijete jednu čašu ovog soka i već ćete osetiti određeno poboljšanje zdravlja, a pogledajte na koji način on utiče na organizam:

Štiti oči

Poznato je da je šargarepa dobra za oči upravo zbog velike količine beta-karotena koji se u organizmu pretvara u vitamin A koji veoma povoljno utiče na mrežnjaču oka i pomaže prilikom stvaranja rodopsina – pigmenta uz pomoć kog se stvaraju fotoreceptorske ćelije zahvaljujući kojima noću bolje vidimo.

Jača srce

Osim za oči, šargarepa je veoma dobra i za zdravlje srca. Naime, sok od šargarepe sadrži dovoljnu količinu antioksidanasa koji umanjuju rizik od dobijanja srčanih bolesti.

Čisti organizam

Kako bismo bili zdravi potrebno je da se u našem telu nalazi što manje toksina, a upravo sok od šargarepe pomaže u tone. S obzirom na to da se sastoji od velike količine vitamina A, sok od šargarepe pomaže jetri i izlučivanju toksina i smanjuje nakupljanje žuči i masti u jetri, čime ujedno i štiti ovaj organ.

Što je manje toksina u našem telu to će i naša koža lepše izgledati, jer su upravo naslage masti u jetri uzrok nastanku bubuljica i akni na koži.