Bonton za putovanje – ne tražite naknadno parmezan u Italiji

0
Bolnica VITA Novi Sad

Svaka zemlja koju posetite i njena kultura ima svoja pravila ponašanja, ono što je pristojno u jednoj kulturi ne mora biti u drugoj. Pripremite se za navike i pravila ponašanja u restoranu i za stolom zemlje u koju putujete.

Po glavi vam se motaju neka od pitanja: Da li da ostavim bakšiš konobaru? U Italiji i Španiji će ga rado prihvatiti ali u nekim zemljama će ih doživeti kao uvredu. Takođe se pitate: Da li da jedem rukama ili viljuškom? Evo odgovora za najčešća pitanja vezana za ovu temu, šta možete a šta nikako ne treba da uradite u restoranu dalje navedenih zemalja.

Portugal
Potrudite se da iznos bakšiša koji ostavljate konobaru bude oko deset posto od ukupnog računa, koliko se ovde obično ostavlja.
Ni slučajno nemojte pitati konobara da van donese so i biber ukoliko se ne nalaze na stolu. Tako se iskazuje nezadovoljstvo jelom koje vam je posluženo i kritika za kuvara koji ga je pripremio.

Francuska
Ruke i laktove obavezno držite na stolu, nikako u krilu jer se to smatra nepristojnim. Slobodno koristite hleb i pomozite hrani da dođe na viljušku. Otkinite komadić hleba rukom i stavite u usta, nikako ga nemojte direktno zagristi.
Nemojte tražiti pojedinačne račune ako ste sa društvom, to se smatra nepristojnim. Ovo nije Nemačka, već Francuska.

Italija
Ostavite bakšiš konobaru svakako, i to u iznosu 5-10 posto od ukupne cene jela.
Ne tražite naknadno parmezan ukoliko već nije poslužen na stolu. Velika je greška ako ga dodate na pizzu, a još veća na jela s plodovima mora, poput crnog rižota.

Indija
Pojedite sve sa tanjira, jer se ostavljanje hrane smatra izuzetno nepristojnim. Pre i posle jela obavezno operite ruke i obratite pažnju na nokte.
Nemojte jesti prebrzo ni presporo, umerenost je vrlo važna. Takođe, ne jedite levom rukom jer se smatra nečistom, tako da za jelo koristite isključivo desnu.

Tajland
Očekujte da ćete sva naručena jela dobiti odjednom i nemojte se tome čuditi. Budite spremni da delite hranu za stolom, jer je ovde to uobičajena stvar.
Ne jedite viljuškom, koristite je samo da stavite hranu na kašiku. Usput, ako vidite da je ostao zadnji zalogaj jela, nemojte baš vi biti taj koji će ga pojesti.

Kina
Nakon jela slobodno podrignite, jer ćete tako dati do znanja da je bilo ukusno. Na večeru dođite na vreme jer time pokazujete poštovanje.
Napojnica se kao ni u Japanu, ne ostavlja. Takođe, pojedite sve što je na tanjiru i ne prebirajte po hrani, jer bi mogli uvrediti domaćina.

POSTAVI ODGOVOR