Aktivnost zbog koje brže starimo!

0
Bolnica VITA Novi Sad

Mnogi stručnjaci daju savete o tome kako da sačuvamo mladost, da izgledamo bolje i slično, a zapravo su najveći problem aktivnosti koje čine da ubrzano starimo.

Pored nepravilne ishrane i loših svakodnevnih navika, postoje i neke druge aktivnosti na koje često ne obraćamo pažnju, a koje su zaista loše za naš organizam i utiču na to da brže starimo.

Jedna od takvih aktivnosti jeste – sedenje! Nažalost, sve je veći broj ljudi koji sve duže sedi u toku dana, što je najčešće zbog posla koji podrazumeva višečasovno sedenje.

Do ovog zaključka došli su stručnjaci koji su spreveli istraživanje u Sjedinjenim Američkim Državama, u kom je učestvovalo oko 1.500 ispitanika, tačnije ispitanica.

sedenje

Fizički neaktivne žene imaju u proseku osam godina starije telo od onih koje se redovno bave nekom aktivnošću – odnosno koje manje sede u toku dana.

Proces starenja je praćen uz pomoć analize stanja telomera, svojevrsnih zaštitnih nastavaka smeštenih na krajevima hromozoma. Kraći telomeri su već povezivani s povećanjem rizika za bolesti srca, dijabetes i neke tipove raka.

Kako godine života odmiču, tako je sve očiglednije da su svakodnevne životne navike najveći krivac za ubrzano starenje, ali i mnoge zdravstvene probleme i hronične tegobe.