Da li znate: Šta znače poznate skraćenice?

0
Bolnica VITA Novi Sad

U eri brzog života – sve se dešava brzo, ni za šta nemamo previše vremena, pa je tako i komunikacija morala da se menja. Sve češće se dopisujemo kratkim tekstualnim porukama – koje još dodatno skraćujemo.

Ali kada su u pitanju upravo te skraćenice – da li znate šta neke od najpopularnijih u svetu zaista znače? Nije retkost da se i kod nas pojave, pa bi zato trebalo da znate šta znači:

XO: „Kiss and Hug“ – odnosno „poljubac i zagrljaj“ – što najčešće razmenjuju zaljubljeni parovi (a duža verzija ovoga je XOXO).

XX: „kisses“, odnosno „poljupci“.

XTL: „Cross the line“ – znači da je neko prešao granicu – da li svojim komentarom ili porukom, u svakom slučaju to znači da je preterao i da je napisao nešto uvredljivo ili neprikladno.

Y: najčešće označava „Why?“ („Y?“), odnosno „Zašto?“, ali može biti i potvrdan odgovor na neko pitanje („Yes“).

Y2K: Ova skraćenica se koristi kada nekome želimo da se zahvalimo, odnosno da mu kažemo da je zaista ljubazan („You’re too kind“).

AKA: Ovo ste možda viđali prilikom spominjanja nekih poznatih ličnosti koji imaju nadimke po kojima su prepoznatljivi, jer upravo to to i znači – „Also known as“, odnosno „Poznatiji/poznat kao“.

ASAP: „As soon as possible“ – odnosno – „Što je pre moguće“.