Značajna podrška predsednice Vlade Ane Brnabić zakonu o rodnoj ravnopravnosti

0

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost kojim predsedava potpredsednica Vlade Srbije, prof. dr Zorana Mihajlović, u potpunosti podržava zalaganje predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je sada u fazi nacrta, bude usvojen što pre.

“Neću pogreštiti ako kažem da je za sve žene i muškarce u Srbiji, i sve one koji smatraju da nam treba ravnopravnije društvo, veoma značajno da čuju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić kako kaže da nam je što pre potreban zakon o rodnoj ravnopravnosti. Ova podrška zakonu je jasan signal da će naša zemlja uskoro dobiti moderan i evropski zakon koji će dovesti do veće ravnopranosti žena nego što je imamo danas, za šta se godinama zalaže Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost”, kaže Mihajlovićeva.

Ona podseća da se Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti na kome su gotovo tri godine radili Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, stručne i nevladine organizacije i koji je dobio podršku kako ministarstava, tako i više od 100 udruženja i organizacija, više od dva meseca nalazi se na doradi u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje je izrazilo određene sumnje u njegovu sprovodivost.

“Kao ovlašćeni predlagač zakona o rodnoj ravnopravnosti početkom septembra, prepustila sam ovaj nacrt upravo Ministarstvu rada kako bi što pre predložilo rešenja za one delove zakona na koje su imali zamerke. Ali, do dana današnjeg nismo dobili nikakav odgovor koji su delovi zakona sporni i koji su predlozi ovog ministarstva kako bi se on poboljšao i konačno usvojio. Očekujem da ćemo posle ove jasne izjave predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da nam ovaj zakon treba što pre, dobiti jasne predloge Ministarstva rada na ovaj nacrt zakona”, kaže Mihajlovićeva.

Ona ističe da zakon o rodnoj ravnopravnosti ne samo što će doneti ženama veća prava, već predviđa i preventivu u smanjenju nasilja nad žena i decom. A poslednjih dana i meseci svi smo svedoci pojačanih napada kako na žene od strane pojedinih crkvenih velikodostojnika, tako i nasilja neđu najmlađima. Istovremeno, njegovo sprovođenje ne podrazumeva nova zapošljavanja i osnivanje novih tela.

“Usvajanje zakona o rodnoj ravnopravnosti u parlamentu biće još jedan veliki podstrek ne samo Kooridnacionom telu, već i čitavom društvu da još više radi na stvaranju boljeg, pravednijeg i humanijeg društva”, ističe Mihajlovićeva.

Izvor: mgsi.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.