Značajan napredak srpsko-japanskih odnosa

0
vucic
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Japana Đuičija Takaharu, sa kojim je konstatovao da srpsko-japanski odnosi značajno napreduju, posebno u okviru privredne saradnje.

Uz čestitke za pobedu na predsedničkim izborima, ambasador Takahara je premijeru Vučiću izrazio zahvalnost na pomoći oko realizacije japanskih investicija u Srbiji.

On je izvestio srpskog premijera da se završetak izgradnje fabrike japanskog proizvođača kablova za automobilsku industriju „Jazaki“ u Šapcu, u kojoj je već zaposleno 300 radnika, očekuje ovog meseca, dok bi sa radom mogla da počne već sledećeg meseca.

Ambasador Takahara je najavio i skori dolazak delegacije japanske spoljnotrgovinske i investicione agencije „Džetro“, što svedoči o povećanom interesu japanskih privrednika za ulaganje u Srbiji.

Premijer Vučić je iskazao zahvalnost japanskom ambasadoru na naporima da u Srbiju dovede što više investitora iz svoje zemlje, jer to ima neprocenjivi značaj za ekonomski napredak Srbije, ali i razvoj političkih odnosa i bolje upoznavanje naroda dveju zemalja.

S tim u vezi je istakao i važnost inicijative za dolazak mladih japanskih volontera u Srbiju u okviru Japanskog volonterskog programa u inostranstvu.

Dvojica sagovornika su razgovarala i o sportskoj saradnji, s obzirom na to da je Japan domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2020. godine, kao i o saradnji u drugim oblastima koje mogu da pomognu približavanju Srbije i Japana, pa je tako najavljena organizacija izložbe o Nikoli Tesli u Japanu 2019. godine.

Izvor: Vlada Srbije