Zbiljić: Očekujem Zakon o dualnom obrazovanju

0

Dragoljub Zbiljić, predsednik kompanije “Energotehnika Južna Bačka”, poručio je da je dualno obrazovanje jedna od “najzdravijih” društvenih tema, i dodao da očekuje da se što pre o tome usvoji zakon, koji je već u skupštinskoj proceduri.

Zbiljić smatra da će donošenje odgovarajućeg zakona znatno unaprediti takvu praksu, gde je već ima, ali i pomoći kompanijama koje su suočene sa nedostatkom kadrova.

“Veliki broj kompanija u Srbiji suočen je sa nedostatkom edukovanih i obučenih radnika”, kaže Zbiljić i dodaje da je njegova kompanija praktično već “primenila” ideju koja stoji iza uvođenja dualnog obrazovanja i da privreda, zajedno sa prosvetom, mora da “proizvodi”.

Zakon je neophodan kako bi postojale “zakonske margine”, koje bi jasno ukazivale do koje granice se može ići sa angažovanjem đaka i obimom rada koji im se poverava u praksi, istakao je on.

“Nama je potrebno mnogo obučenih montera i inženjera, i zbog toga smo ušli u saradnju sa Elektrotehničkom školom “Mihajlo Pupin” u Novom Sadu i pokrenuli neki svoj način sprovođenja dualnog obrazovanja još 2014. godine”, rekao je on.

Zbiljić objašnjava da je njegova kompanija preuzela iskustva nemačkih privrednika, posebno iz kompanije “R+S solutinos” iz Fulde, sa kojom “Energotehnika Južna Bačka” ima zajedničku firmu.

U dosadašnjim iskustvima njegove kompanije, rekao je da se pokazalo kao dobro kada đaci dolaze četiri dana nedeljno na obuku, mada je, zadovoljavajuć i predlog po kojem bi đaci bili u obavezi da tri puta sedmično dolaze u privredne pogone.

Kao izuzetno važno, predsednik “Energotehnika Južna Bačka” naglasio je da đaci trebaju da se upoznaju sa uslovima rada, sa kolegama, sa načinom komunikacije i načinom rada.

“Nije to, kako kažu neki kritičari, izrabljivanje. Kada đaci kod nas dođu u proizvodnju, pored osposobljavanja za rad, oni upoznaju i način života radnika u ovoj kompaniji, od ulaska u pogon, oblačenja HTZ opreme, načina prilaska poslu, načina rukovanja mašinama itd. Oni se tih nekoliko dana nedeljno apsolutno isto ponašaju kao i radnici, naravno, ne velikim intezitetom, to su ipak deca, ali mi ih polako oblikujemo za budućnost”, rekao je Zbiljić.

Prema njegovim rečima, od 2014. godine i potpisivanja ugovora o saradnji sa srednjom elektrotehničkom školom u Novom Sadu, od 24 đaka iz jednog odeljenja, koliko je krenulo u program dualnog obrazovanja, njih osam je sada zaposleno u “Energotehnici Južna Bačka”, a ostali čekaju da postanu punoletni kako bi potpisali ugovore o radu.

Ta kompanija ima potpisan ugovor o saradnji i sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu, a trenutno je osam stipendista uključeno u projekte na kojima posluje “Energotehnika Južna Bačka”, za koje Zbiljić kaže da su skoro svakodnevno prisutni u kompaniji i da su u rangu sa radnicima koji imaju veliko iskustvo u radu.

“Energotehnika Južna Bačka” ima tradiciju poslovanja dugu 61 godinu, bavi se elektroenergetikom, energotehnikom, termoenergetikom i razvojem obnovljivih resursa. Zapošljava preko 300 radnika u Srbiji, dok na tržištu Nemačke ima skoro 1.000 zaposlenih.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.