Završen nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti

0
Foto: mpravde.gov.rs

Radna grupa Ministarstva pravde završila je rad na izradi Nacrta zakona o zaštiti podataka o ličnosti i uskoro će biti otvorena široka javna rasprava o tom predlogu, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

„Cilj novog zakona je da pruži efikasan mehanizam zaštite građana, kao i da omogući međunarodnu razmenu podataka o ličnosti. Osnovni uslov za ovakvu razmenu je poštovanje istih pravila i stepena zaštite koji važe za zaštitu podataka o ličnosti između različitih međunarodnih subjekata“, istakla je Kuburović.

Podsećajući da je aktuelni zakon usvojen pre više od osam godina, ministarka pravde je istakla da je prvi razlog za donošenje novog zakona prevaziđenost aktuelnog, nedostatak većeg broja odredbi koje takav zakon mora urediti, kao i mnogobrojni problemi u njegovoj primeni, na koje su ukazali kako državni organi koji primenjuju zakon, tako i stručna javnost, predstavnici nevladinih organizacija, kao i različiti privredni subjekti.

Ona je ukazala da je poslednjih nekoliko godina došlo do krupnih izmena u propisima u oblasti zaštite podataka u državama EU,  koje su nastale kao odgovor na savremene tokove i dostupnost informacija, a da su te izmene i nove društvene okolnosti iziskivale normativno usklađivanje i u našoj zemlji.

Ministarka pravde je dodala da su se često u javnosti mogle čuti kritike Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti kako je potrebno hitno doneti nova zakonska rešenja, ali da je i ministarstvo nedvosmisleno delilo isti stav, s tim što je bilo mišljenja da to ne treba da se radi preko noći, jer je do nedavno tekao proces izmene evropskog zakonodavstva i usvajanje novih propisa u ovoj oblasti u okviru EU institucija.

„Nova evropska pravila počinju da se primenjuju u maju 2018. godine, a to je i vremenski rok u kome se očekuje da će i novi zakon početi da se primenjuje u Srbiji“, naglasila je Kuburović.

Na konferenciji, koju su organizovali Ministarstvo pravde, Centar za unapređivanje pravnih studija i Misija OEBS-a, govorio je i šef te misije Andrea Oricio, dok je pravni ekspert Saveta Evrope Grejem Saton predstavio sadržinu i domašaj novih evropskih dokumenata o zaštiti podataka o ličnosti, sa posebnim osvrtom na pravila o zaštiti podataka o ličnosti u sektoru bezbednosti.

Izvor: mpravde.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.