Zakonski urediti oblast elektronskog poslovanja

0

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je da je za implementaciju novog zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju prioritetna izrada podzakonskih dokumenata koji regulišu kvalifikovane usluge od poverenja u elektronskom poslovanju.

Matić je održala sastanak sa direktorom Kancelarije za informacione tehnologija i e-upravu Vlade Srbije Mihailom Jovanovićem i direktorom deliveri junita za informacione tehnologije i preduzetništvo pri Kabinetu premijera Srbije Nenadom Paunovićem sa saradnicima.

Ona je najavila da će u cilju što brže primene novog zakona, u najskorijem mogućem roku i pre zakonski utvrđenog od maksimalno šest meseci, biti izrađene uredba o bližim uslovima za pružanje kvalifikovanih usluga od poverenja, kao i pravilnik o bližim uslovima koje mora da ispunjava sredstvo za kreiranje kvalifikovanog elektronskog potpisa i pečata.

Navedena akta će definisati uslove koje treba da ispune pružaoci kvalifikovane usluge od poverenja, kao i obezbeđivanje poverljivosti podataka, zaštitu od falsifikovanja, neovlašćenog korišćenja i slično, i omogućiće i potpis u klaudu, što će doprineti i unapređenju portala elektronske javne uprave, rekla je Matić.

Takođe, ona je naglasila da je važno doneti i pravilnik o bližem uslovima koji moraju da ispunjavaju kvalifikovani elektronski sertifikati.

Za najviše šest meseci treba da budu usvojeni i uredba o bližem uređenju uslova koje moraju da ispune šeme elektronske identifikacije za određene nivoe pouzdanosti, pravilnik o Registru pružalaca usluga elektronske identifikacije i šema elektronske identifikacije, pravilnik o sadržaju i načinu vođenja Registra kvalifikovanih usluga od poverenja, kao i pravilnik o sadržaju i načinu vođenja Registra kvalifikovanih sredstava za kreiranje elektronskih potpisa i elektronskih pečata.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.