Zajednički ekonomski prostor ključ za stabilnost regiona

0
Bolnica VITA Novi Sad
Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija pozdravlja Berlinsku inicijativu, s obzirom na to da se na taj način pokazuje da Evropska unija i dalje drži agendu proširenja.
Dačić, koji učestvuje na Samitu zemalja zapadnog Balkana u Trstu, koji se održava u okviru Berlinskog procesa, istakao je da je dobro to što je došlo da saglasnosti o zajedničkom ekonomskom prostoru u regionu, ali i da je neprihvatljivo da to bude zamena za Evropsku uniju.

Prvi potpredsednik Vlade je, u specijalnoj epizodi emisije „Okruženje“ u Trstu, rekao da je ekonomska kriza ostavila posledice i u našem regionu, ali da tražeći međusobne tačke možda možemo da postignemo više.

On je naveo da je u Srbiji završen prvi proces ekonomskih reformi, koji se odnosi na štednju, kao i da je rešeno pitanje visokog deficita, i naglasio da se ekonomija ne može zasnivati na štednji, već da je potreban rast, kojeg ne može biti bez ekonomske i političke stabilnosti u regionu.

Dačić je ocenio da zemlje regiona treba da se hrabrije dogovaraju o zajedničkim interesima, dodavši da treba dovesti do kraja projekte koji se dogovaraju u okviru Berlinskog procesa, kako oni ne bi ostali samo ideja.

Izvor: Vlada Srbije