Za zaposlene u školama 1.200 otpremnina

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je 1.200 otpremnina obezbeđeno za zaposlene u osnovnim i srednjim školama kojima je ostalo godinu-dve do penzije i koji dobrovoljno žele da odu, te da je to samo jedno od rešenja za problem tehnoloških viškova.

Koliko će zaposlenih u prosveti biti tehnološki višak, kako je naveo, znaće se posle 20. avgusta, a osim otpremnina uvedena je i zakonska obaveza odlaska u penziju sa 65 godina, kao i obaveza preuzimanja tehnoloških viškova u školama gde se uprazni radno mesto.

Novi konkursni ciklus za nauku od 1. septembra

Novi konkursni ciklus za nauku kreće od 1. septembra, najavio je danas ministar prosvete i rekao da nauku očekuje novi model finansiranja.

Konkurs je prošle godine, podseća ministar, oboren zbog nesloge u sindikatu naučnika, te da je novi konkurs duže pripreman, da mu je prethodila izrada baze istraživača.

Bez otpuštanja u visokoškolskim ustanovama

Ministar prosvete izjavio je danas da Odluka vlade o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, ne znači da će biti smanjivanja zaposlenih na fakultetima.

„Imate zatečeno stanje zbog zakona o zabrani zapošljavanja, ali kada bi pitali fakultete da li imate taj broj zaposlenih-nemaju ga. To je poenta priče“, rekao je ministar novinarima u Beogradu.

Izvor: Tanjug