Za pomoć sigurnim kućama 10 miliona dinara

0
Foto: mgsi.gov.rs
Bolnica VITA Novi Sad

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, potpisala je danas ugovore o realizaciji projekata u oblasti socijalnog stanovanja – pomoći sigurnim kućama, sa predstavnicima nevladinog sektora koji se bave ovom oblašću.

U budžetu ministarstva za 2017. opredeljeno je 10 miliona dinara za podršku projektima socijalnog stanovanja.

„Ove godine odlučili smo da novac dobiju organizacije koje se bave samo sigurnim kućama jer želimo da borbu protiv nasilja nad ženama podignemo na još viši nivo. Cilj ovog konkursa bio je da doprinesemo poboljšanju uslova stanovanja u sigurnim kućama za žene žrtve porodičnog i partnerskog nasilja, ali i da jasno kažemo da je dosta nasilja nad ženama“, izjavila je Mihajlovićeva, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Ona je dodala da će kroz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture biti rekonstruisano 10 sigurnih kuća.

„Podrška i pomoć koje žene žrtve nasilja dobijaju u sigurnim kućama je od nemerljivog značaja i zato je važno da podržimo njihov rad i obezbedimo odgovarajuće uslove za boravak u njima“, rekla je Mihajlovićeva, i istakla da je ovaj konkurs odličan primer saradnje državne uprave, lokalne samouprave i civilnog sektora.

Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici, zahvalila je na podršci Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.