Za pčelarsku proizvodnju u 2017. godini oko četiri miliona evra

0

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je danas da će Vlada Srbije u 2017 godini pčelarsku proizvodnju finasirati sa više od 20 odsto sredstava nego što je to činila u ovoj godini.

Nedimović je na Novosadskom sajmu prisustvovao Međunarodnoj konferencinji o pčelarstvu “Pomerajmo granice”, a posetio je i izložbu pčelarstva i pčelarske opreme koja je postavljena u master centru i u Auli Novosadskog sajma i tom prilikom je rekao da će naredne godine samo za košnice biti obezbeđeno oko četiri miliona evra.

“Ministarstvo radi na razvoju tržišta koje je jako važno kako bi što veći broj ljudi bio uključen u pčelarsku proizvodnju. Pored toga nabavku opreme za pčelarstvo finasiraćemo u iznosu do 40 odsto sredstava”, rekao je Nedimović i naglasio da je pčelarstvo vrsta poljoprivredne proizvodnje koja beleži neverovatan rast.

On je posebno istakao da će u 2017. godini biti izdvojena posebna sredstva za mlade poljoprivredne proizvođače i da će to biti grantovi koji idu i do 75 procenata, a u taj proces, kako je kazao, i pčelari će sigurno biti uključeni.

Govoreći o akreditaciji i učešću na konkursima za sredstva iz projekta IPARD Nedimović je rekao da je pripremljen kompletan paket u vezi sa tom akreditacijom što se tiče propisa i ljudskih kapaciteta i da ostaje da se uradi još jedna stvar i to u delu IT sektora i sektora bezbednosti.

“Mislim da ćemo tu stvar završiti u prvom kvartalu 2017. godine i pozvati ljude iz evropske komisije, odnosno njihove eksterne revizore da dođu i da dobijemo akreditaciju i da već u avgustu ili septembru imamo prvi poziv za IPARD. Pčelare smo uključili u celu ovu stvar iz prostog razloga što, sve što ima dobru perspektivu na srednji i duži rok na tržistima u okruženju i na tržištu Srbije, mi moramo podržati”, istakao je Nedimović.

Savetnik za premijera Srbije za poljoprivredu Dragan Glamočić, koji je i predsednik Operativnog štaba Vlade Republike Srbije za koordinaciju primene mera za suzbijanje nelegalne proizvodnje i prometa meda, preparata na bazi meda i drugih proizvoda pčela, rekao je da je najviše problema bilo kod velikih prerađivača meda.

“Kontrolisano je osam objekata, od čega tri objekta još uvek ne rade s tim da je, u jednom objektu koji je najviše problema pravio na tržištu, zustavljeno 20 tona meda, od čega je najveća količina meda sa gazdinstava koja uopšte ne poseduju pčele, što znači da taj med i nije pravi”, rekao je Glamočić dodajući da je u akciji sprečavanja nelegalne konkurencije u proizvodnji i prometu meda uništeno, ili je u procesu uništavanja oko 19 tona meda.

Po Glamočićevim rečima pomenuta Komisija je pored prerađivača meda izvršila i kontrolu trgovinskih lanaca i protiv pet lanača hipermarketa su podnete prekršajne prijave i od strane veterinarske i tržišne inspekcije, jer je utvrđeno da su prodavali med koji nije odgovarajućeg kvaliteta.

Glamočić je dodao da je kontrola meda izvršena i na jednoj pčelarskoj izložbi u Beogradu i da je od 84 uzoka meda za samo četiri uzorka utvrđeno da su neispravna, što se, kako je istakao, može oceniti kao zadovoljavajuće.

“Bilo je nekih nepravilnosti vezanih za deklarisanje proizvoda najverovatnije iz razloga što pčelari nisu dovoljno upoznati sa tim postupkom, ali očekujemo da nakon što dobiju prava upustva i informacije tih nepravilnosti više neće biti”, rekao je Glamočić.

On je na naglasio da je kontrola pokazala da med od pčelara bio odličnog kvaliteta za razliku od, kako je kazao, onog meda koji se nalazio u hipermarketima.

Po njegovim rečima tržišna inspekcija ukupno je podnela 12 prijava od čega pet protiv lanaca hipermarketa, a sedam protiv fizičkih lica. Pored toga, kako je rekao, značajan posao je uradiola i poreska uprava koja je utvrdila veliki broj nepravilnosti i oko dva miliona dinara obaveza prema državi koje su subjekti dužni da plate.

Glamočić je rekao da će pomenuta Komisija nastaviti sa radom, a sve u cilju stvaranja što boljih uslova za rad proizvođača meda i sprečavanja nelojalne konkurencije na tržištu.

Na Međunarodnoj konferenciji “Pomerajmo granice”, osim pčelara i stručnjaka iz oblasti pčelarstva iz Srbije, nastupili su i pčelari iz Bugarske, Rumunije, Mađarske, Crne Gore, BiH, Hrbatske i Slovenije, a tim povodom upriličena je i izložba likovnih radova dece predškolskog uzrasta pristiglih na konkurs na temu pčela i meda koji su zajednički organizovali Novosadski sajam i Predškolaska ustanova “Radosno detinjstvo”.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.