Za opštine pogođene migrantskom krizom – 5,4 miliona evra

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksanadar Vulin i predsednici 14 gradova i opština pogođenih migrantskom krizom, potpisali su danas u Preševu sporazum o saradnji. Za ovaj program nemačka vlada izdvojila je 5,4 miliona evra.

Sporazumom je predviđeno jačanje infrastrukturnih kapaciteta lokalnih samouprava koje direktno pomažu migrantima.

„Ovo je značajna pomoć za naše lokalne samouprave. Pored novca veoma je značajno to da neko van granica prepoznaje ono što smo radili i što radimo da pomognemo migrantima. Ujedno ovo je zahvalnost i građanima na strpljenju koje su pokazali i koji su doprineli da migranti uvek budu dostojanstveno dočekani i zbrinuti. Sve ovo što budemo izgradili, škole, puteve, objekte sve će to ostati građanima kada migrantska kriza prođe“, izjavio je ministar Vulin.

Direktor kancelarije u Beogradu Nemačke razvojne banke (KFW) Arne Gros izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma i što će donacija pomoći običnim ljudima.

„Sporazum je važan za građane koji su morali dosta toga da trpe tokom migrantske krize. Drago mi je što smo deo pomoći i što pomažemo“, kazao je Gros.

Ministar Vulin je ponovio da Srbija nije izazvala migratsku krizu i da Srbija ne može da je zaustavi, ali želi da pomogne da migranti dobiju pristojne uslove za boravak i da se osećaju dostojanstveno.

Sporazumom je predviđeno finansiranje 27 pojedinačnih projekata u 14 gradova i opština.

Izvor: Tanjug