Za komasaciju i ribnjake Pokrajina dodelila 97 miliona dinara

0
Foto: vojvodina.gov.rs

Danas je Pokrajinski sekretar Vuk Radojević uručio 14 ugovora korisnicima, koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva u okviru dva konkursa, navedeno je u saopštenju.

Reč je o sufinansiranju započinjanja novih postupaka komasacije i njihovom nastavku u opštinama u AP Vojvodini gde su započete, dok je drugi konkurs namenjen finansijskoj podršci podizanju novih ribnjaka i rekonstrukciji postojećih na teritoriji AP Vojvodine u 2017. godini.

„U okviru prvog konkursa, potpisano je 11 ugovora sa predstavnicima osam lokalnih samouprava iz Vojvodine. Njihova ukupna vrednosti je oko 218 miliona dinara, od čega je učešće resornog sekretarijata 73,5 miliona dinara“, izneo je Vuk Radojević.

Ukupan iznos bespovratnih sredstava za započinjanje novih postupaka komasacije u Vojvodini, na ime čega je potpisano sedam ugovora, iznosi oko 118 miliona dinara, u čemu je učešće Sekretarijata nešto više od 24 miliona dinara. Kada je reč o nastavku ovih aktivnosti koje su u toku, Radojević je rekao da je za četiri ugovora, čija je ukupna vrednost 101 milion, Sekretarijat izdvojio 49,3 miliona dinara.

Radojević je naveo da je od 11 ugovora koji su danas zaključeni, po 2 ugovora namenjeno opštinama: Vršac, Sremska Mitrovica i Apatin, i za započinjanje i za nastavak postupka komasacije, dok su sa predstavnicima opština: Bačka Palanka, Čoka, Ruma, Šid, potpisani ugovori za započinjanje ovih aktivnosti, a sa opštinom Kovin za nastavak komasacije.

„Za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih ribnjaka u našoj pokrajini, ove godine je sa današnjih tri potpisano ukupno pet ugovora, čija je ukupna vrednost investicija 38 miliona dinara, u čemu je učešće resornog sekretarijata oko 24 miliona dinara“, saopštio je Radojević.

Sa ovim investicijama, kako je pokrajinski sekretar naveo, biće rekonstruisano 95 hektara postojećih i izgrađeno 6,5 hektara novih ribnjaka u Vojvodini. Poručio je da će ove dve mere agrarne politike Vojvodine biti nastavljene i u 2018. godini, za šta su planirana sredstva u budzetu.

On je ukazao da će budzetom za 2018. godinu, akcenat biti stavljen na mlade poljoprivrednike do 40 godina. Finansijski iznos za ovu podršku je udvostručen, u odnosu na 2017. godinu, u cilju podrške ostanka mladih na selu i njihovom bavljenju poljoprivredom.

Radojević je izneo uverenje da će resorni sekretarijat i u narednoj godini nastaviti tempom iz 2017, gde je ova Pokrajinska vlada bila po prvi put u prilici da koncipira agrarni budzet Vojvodine, i gde je do sada izdvojeno najviše sredstava.

U ovoj godini, unapređene su postojeće mere agrarne politike, uvedene nove mere, povećani finansijski iznosi za poljoprivredna gazdinstva, i načinjeni krupni iskoraci u podršci vojvođanskih poljoprivrednika. Kako je Radojević rekao, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu će uvažavajući IPARD program, sa ovom politikom nastaviti i u 2018. godini.

Izvor: Pokrajinska Vlada

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.