Za evrointegracije reforme važnije od rokova

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je pridruživanje EU pitanje izdržljivosti, a ne konkurencije, i ukazala na to da je naša zemlja postigla napredak u prethodne tri godine na polju makroekonomske stabilnosti i fiskalne discipline, ali da u ovom procesu ima još dosta posla.

Brnabić je u izjavi za portal Euractiv.com istakla da je za Srbiju pridruživanje EU kao maraton, u kojem se naša zemlja ne takmiči protiv drugih, već protiv sebe, i da, u tom smislu, nijednu državu ne bi trebalo da brine ko je ispred, a ko iza.

Ona je, na pitanje da li se slaže sa stavom predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da bi Srbija i Crna Gora mogle da se pridruže EU do 2025. godine, odgovorila da ne bi trebalo da govori o tome kada će se Srbija pridružiti Uniji.

Za mene je put važan koliko i sama destinacija, i to bi mogla da bude moja poruka čitavom regionu. Ovo je maraton, u kojem je najvažnije biti fokusiran na sprovođenje reformi, jer je to važno za vašu zemlju, naglasila je premijerka.

Brnabić je podvukla da je cilj Srbije da zatvori sva poglavlja između 2020. i 2022. godine, upozorivši na to da još postoje osnovni uslovi koje treba ispuniti na tom putu – vladavina prava, borba protiv kriminala i korupcije, dobrosusedski odnosi, osnovna ljudska prava, sloboda izražavanja.

Brnabić je podsetila na to da je njena Vlada osnovala Ministarstvo zaštite životne sredine kako bi se problemi na tom polju rešili, pri čemu treba naporno raditi kako bi se sprovele sve važne reforme.

Izvor: Vlada Srbije

POSTAVI ODGOVOR