Za 20 godina od raka jajnika umrlo 10.000 žena

0
Bolnica VITA Novi Sad

Svetski dan borbe protiv raka jajnika obeležava se danas, a svakog dana u Srbiji dve žene obole od te bolesti dok jedna umre.Statistika kaže da je tako naša zemlja u poslednjih 20 godina izgubila blizu 10.000 žena, koje su obolele od retkog, ali jednog od najsmrtonosnijih karcinoma.

Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kaže da se u borbu protiv ove bolesti mora uključiti celo društvo, da se mora više raditi na preventivnim pregledima, kako bi žene na vreme saznale za bolest i da budu kvalitetno lečene.

Ona kaže da današnja moderna medicina nije samo pitanje preživljavanja određenih bolesti, već je i pitanje kvaliteta života.

Mihajlović naglašava da će se zalagati za viši nivo brige za mlade žene kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koje se nisu ostvarile kao majke, ali i za one kojima se bolest otkrije u odmaklom stadijumu.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko podsetio je da je država od prošle godine uvela 23 inovativna leka za lečenje pacijenata u Srbiji, a da se jedan od njih odnosi na lečenje obolelih od raka jajnika , ali sa mutacijama na BRCA genima.

Ove godine Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika obeležava se pod sloganom „Danas nam je struka potrebna“, a u Knez Mihajlovoj ulici tokom današnjeg dana deliće se edukativne brošure i flajeri i popunjavati Upitnik o istinama i zabludama vezanim za rak jajnika.

Izvor: Tanjug