Vujović: Smanjena premija rizika zemlje četiri puta

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je danas da je Srbija ostvarila dobro prolazno vreme i u sedmoj reviziji aranžmana iz predostrožnosti koji zemlja ima sa Međunarodnim montarnim fondom (MMF).

Vujović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije istakao da je ovo pretposlednja proveri rezultata reformi dogovrenih sa MMF-om koje naša zemlja sprovodi po osnovu aranžmana iz predostrožnosti.

Ilustrujući postignute rezultate, on je naveo da vlada i dalje planira rast bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu od 3,0 odsto, javni dug je smanjen na 67,1 odsto, budžetski deficit je sa prvobitno predviđenih 1,7 procenata za ovu godinu revidiran naniže na 1,3 odsto, a premija rizika zemlje je oborena četiri puta, što znači da su nam manji troškovi koje plaćamo prilikom zaduživanja.

Ministar finansija je takođe istakao da je suficit u budžetu na kraju juna iznosio 33,2 milijarde dinara, što je za 80 milijardi ispred plana.

Izvoz je, prema njegovim rečima, u prvih pt meseci povećan za 13,3 posto.

Vujović je posebno podvukao da izvesni problemi strukturne prirode na koje je MMF skrenuo pažnju, poput kašnjenja reforme javne uprave, državnih preduzeća i drugi, ne postoje od danas već datiraju pet, deset pa i više godina unazad.

Izvor: Tanjug/RTV