Vučurević otvorio šesti Dunavski biznis forum

0
Foto: PKV
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV) Boško Vučurević otvorio je danas na Novosadskom sajmu šesti po redu D unavski biznis forum (DBF) pod motom „Svi za jednog, jedan za sve”, rekavši da samo stabilan i dobro organizovan region može biti prosperitetan.

„Projekat DBF usklađen je sa principima EU politike za pružanje podrške i razvoju preduzetništva, a kroz koji se obezbeđuje usklađenost politike razvoja malih i srednjih preduzeća. Usklađen je i sa strategijama AP Vojvodine. U tom kontekstu osnovni ciljevi AP Vojvodine su podizanje regionalne konkurentnosti i otvaranja novih radnih mesta kroz žensko preduzetništvo i zapošljavanje mladih“, rekao je Vučurević.

Ovogodišnji DBF okupio je privrednike iz 14 država. Forum je posvećen Dunavskoj strategiji u ulozi biznisa, u ostvarivanju njenih ciljeva, jačanju prosperiteta i efikasnijem korišćenju potencijala. Vučurević je istakao da reka Dunav vekovima pokreće i povezuje 14 zemalja gde egzistira oko 215 miliona stanovnika.

„Dunav, sa svojim ogromnim potencijalima, predstavlja polazište za mnoge razvojne projekte, integrativne trendove, zajedničku energiju i uspostavljanje saradnje sa privrednicima različitih zemalja, a sve u funkciji prosperiteta privrede. U razvijenim zemljama, transport i logistika učestvuje i do 10 odsto BDP“, rekao je Vučurević.
Predsednik Organizacionog odbora DBF prof. dr Radovan Pejanović istakao je da cilj je organizatora da se otvore aktuelni problemi društveno-ekonomskog razvoja Dunavskog regiona, da se čuju, kako kaže, dragocena mišljenja.

„Cilj ovog projekta, koji se već šesti put uspešno realizuje, jeste da se animira i implementira poznata i veoma značajna Dunavska strategija EU koja predviđa upravo ovakva regionalna okupljanja i zajedničke akcije s ciljem razvoja saradnje zemalja dunavskog regiona iz različitih oblasti društvenog života i to od vode, preko hrane, pametnih gradova, napuštenih sela, ekoloških gradova, regionalnog razvoja, biznisa i preduzetništva, niza drugih problema“, istakao je prof. dr Pejanović.

Na otvaranju Foruma, dodeljena su priznanja „Dunavski cvet“ za rad i doprinos regionalnoj saradnji. Jedan od ovogodišnjih dobitnika je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, čiji se, kako je istaknuto u obrazloženju, doprinos u povezivanju ljudi, ideja i tržišta i uklanjanju barijera u ekonomskoj saradnji i trgovini posebno ističu.

„Doživljavam ovu nagradu kao priznanje svom nastojanju da unapredim ekonomski prosperitet građana i pomognem uklanjanju brojnih prepreka u ekonomskoj saradnji sa drugim državama. Regionalna saradnja posebno je izražena sa Srbijom, a sa zadovoljstvom mogu istaći i da je u uzlaznoj liniji i sa drugim zemljama u regionu“, istakao je prilikom dodele priznanja ministar Šarović.

Organizatori DBF su Media Invent i Institut Evropskih regiona iz Salzburga, a pokrovitelj je Privredna komora Srbije. Partneri su PKV, Savet dunavskih gradova i regiona, Stalna konferencija gradova i opština Srbije i Vanjskotrgovinska komora BiH.

Izvor: pkv.rs

POSTAVI ODGOVOR