Vučić: Železara u decembru ostvaruje prvi profit

0
Bolnica VITA Novi Sad

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je danas najavio da će železara Hestil Srbija u Smederevu u decembru ostvariti prvi profit.

“Ovo je ogromna stvar, sada mi je rekao predsednik Hestil grupe Ju Jong da su u novembru imali dobit, odnosno da više ne gube pare, i u decembru očekuju prvi profit”, rekao je Vučić tokom obilaska tople valjaonice u srpskoj železari.

Vučić je istakao da železari sve bolje ide.

“Mi smo srećni zbog toga i srećan rad”, poručio je Vučić koji je obišao železaru zajedno sa Jongom, ministrom privrede Goranom Kneževićem i ambasadorom Kine Li Mančangom.

Železara – slika prelepe i moćne Srbije

Želežara Hestil u Smederevu planira da sledeće godine proizvede dva miliona tona čelika i uticaće na BDP Srbije za jedan odsto, a verovatno i više, rekao je danas premijer Aleksandar Vucicć obraćajući se radnicima i menadžmentu Železare.

„Ovo je slika prelepe i moćne Srbije, koja pokazuje da možemo da radimo drugačije i bolje. Vreme je da se usudimo da kazemo da Srbija može mnogo bolje od onoga što je navikla i to nam ovogodišnji rezultati pokazuju“ podvukao je Vucicć.

Prema njegovim rečima, Železara predstavlja nešto što je napravilo preokret u srpskoj ekonomiji.

„Osećam da pripadam ovoj fabrici, ovoj kući“ rekao je Vučić i naveo da je bezbroj puta bio ovde, ali da se nikada tako lepo osećao kao danas.

Podvukao je da je i on zajedno sa radnicima verovao da se može oživeti proizvodnja i Železara moći uspešno da radi.

Vučić je istakao da mu je čast da bude premijer jedne tako male zemlje, koja ima tako dobre odnose sa „velikom Kinom“ i ocenio da je saradnja sa kineskom kompanijom oko Železare Smederevo „posao decenije koji je napravio preokret u srpskoj ekonomiji“.

Vlada Srbije i kineski Hestil potpisali su u aprilu ove godine kupoprodajni ugovor za Železaru Smederevo, kojim je ta kineska kompanija preuzela 98 imovinskih celina Železare za 46 miliona evra.

Ugovor je u Železari Smederevo potpisan u prisustvu premijera Vučića i ministara.

Tada je najavljeno da će investicija Hestila u Železaru biti najmanje 300 miliona evra i da će biti zadržano svih oko 5.000 radnika.

Kako je juče izjavio Jong, grupacija Hestil će u 2017. u Železaru Smederevo investirati 120 miliona dolara u obnovu i nabavku opreme i tehnologije.

Kompanija Hestil posluje u više od 100 zemalja sveta i ima najsavremeniju opremu, po ekološkim standardima.

Hestil je najveći proizvođač čelika u Aziji, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona.

Grupa je vlasnik 37 visokih peći, od kojih 23 visoke peći imaju kapacitet više od 1.000 kubnih metara, a prošle godine je proizvela 47,8 miliona tona čelika.

Prihodi Hestila u 2015. godini iznose 43,7 milijarde dolara.

Izvor: Tanjug