Vučić: Zadaci su pred nama, a ne želje

0

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je nova politička zakonitost i novi standard u Srbiji “ne šta si rekao, nego šta si uradio”.

Vučić je u autorskom tekstu za “Ekspres” podvukao da se politička paradigma u Srbiji promenila, što mnogi nisu primetili i još ne primećuju, i da je prestalo da važi ono – što lepo kažeš ili lepo zamisliš – već da Srbija danas traži da nešto i uradiš.

“Zadaci su pred nama, a ne želje. Žuljevi, a ne postovi na tviteru“, poručio je on.

Ukazao je da je na političkoj sceni četvrt veka i da se pri tom nije promenio samo on, već i Srbija, te da su se promenili njeni strahovi i njena nada.

“Lako je reći ‘Evropa u Srbiji’ i na taj način prepisati ono o čemu govorim i što je jasno vidljiv i otvoreno saopšten deo moje političke agende, već godinama, ali prosto nije dovoljno. Moraš da izgradiš puteve da bi imao Evropu u Srbiji i da dovedeš investitore. Pomogneš preduzetnicima. Renoviraš škole i bolnice, podigneš BDP, središ javne finansije. Omogućiš jednom rečju tu Evropu u Srbiji“, naglasio je on.

Vučić je istakao da je nova politička zakonitost, novi standard u Srbiji “ne šta si rekao, nego šta si uradio”.

Ti novi standardi donose sasvim drugačiji pogled i na istoriju i na danasnjicu, s novim zahtevima pred svakog pojedinca i možda i najvažnije, gura nas sve zajedno da više radimo na sebi, da se menjamo i postajemo bolji radnici.

Tera nas, kako dodaje da učimo i to možda i najznačajniju lekciju koju smo, u nedostatku istorije propustili “da nismo na ovom svetu mi sa kakvim posebnim zadatkom ili božijim ciljem, već da smo prosto tu i da od svakoga od nas zavisi šta će da uradi ili neće da uradi”.

“Možemo sve u zavisnosti od toga koliko se potrudimo. Kada čovek to prihvati prestane da gubi vreme u nepotrebnim maštanju, jednako o nekoj nebeskoj Srbiji, koliko i o nekoj idealnoj zajednici, bez političara, stranaka, samo s raznoraznim zaštitnicima i počne da se bavi onim čime i treba da se bavi – Srbijom, zemaljskom i svakim njenim nedostatkom. Menja ih, zato što mu ništa drugo ne preostaje. I u tom ispravljanu uvodi nove zakonitosti i menja sebe i nju”, podvukao je Vučić dodajući da ko to ozbiljno radi postane i profesionalac u svom poslu.

Kako je istakao treba da se radi, a ne mašta, i da, ako se priča o predstojećoj godini, to jeste sve što namerava da se bavi – radom.

“Probaću da radim još više. Sasvim sam svestan svih zadataka koji su pred nama i svestan sam da će godina u celom svetu biti turbulentna i da će svaki novi dan biti i novi izazov”, naglasio je Vučić.

On je rekao da ništa danas ne pada s neba, pa ni stabilnost nije parola, već se na njoj mora svakonevno raditi.

“Ekonomski rast nije nešto što uspeva na bilbordima i u proglasima. To je ozbiljna posvećena borba sa sivom ekonomijom, preduzećima u restruktuiranju, javnim dugovima…To je dnevna bitka za nove investicije, nove fabrike i nova radna mesta“, kazao je premijer.

Srbija nije spomenar, podvukao je, u koji će svako od nas da upiše svoju želju i svoju neostvarenu, a priželjkivanu ljubav – zadaci su pred nama, a ne želje, žuljevi, a ne postovi na tviteru.

Vučić je ocenio da se taj pokrenuti proces ne može više zaustaviti.

“On je neprekidan i iznova generiše sam sebe, novim rešenjima. Jedino je važno – ne prestajati s radom. On je postao nova srpska paradigma, zamenio ratničke snove, nebeska kraljevstva i besmislene igrice tipa stvorite idealnu nedržavu na internetu. On je to rešenje koje smo toliko dugo tražili. I otkrili smo da tek ka probaš sam vidiš u stvari koliko možeš da uradiš i da, kad ozbiljno radiš, postoje oni koji to i primete i cene, imaš odjednom prijatelje, a ne folovere“, objasnio je.

Prema njegovim rečima Srbija danas ima ponovo prijatelje i na istoku i na zapadu.

“Zato što radi, drži svoju reč, ne laže, i ne trguje sopstvenim ni tuđim interesima. Ozbiljna je zemlja, bez ikakvih loših namera, voljna jedino da postane još bolja, još ekonomski snažnija i još poštovanija. I ne traži ništa, osim mogućnosti da sama dalje radi na sebi, i da se razvija”, naglasio je on.

Vučić je istakao da je Srbija otvorena za sve, nikoga ne ugrožava i svoju veličinu traži u sebi, a ne u proširenju granica.

“Najvažnije hoće da veruje isključivo u sebe i da radi više i bolje od drugih”, dodao je on.

Naznačio je i da je ogroman posao pred nama – kilometri puteva, desetine i desetine fabrika, stotine gradilišta, sati i sati učenja.

“To je Nova godina za nas”, podvukao je on.

Premijer je istakao da je to tako, bez obzira na izbore, koji nas svakako čekaju, a možda upravo i baš zbog tih izbora.

“To ni u kom slučaju neće biti izbori samo između različitih politika, ideologija i pustih snova. To će biti izbori između prioriteta i izbora prioriteta. Na jednoj strani će biti rad, stabilnost, putevi, fabrike škole…, a na drugoj će biti parole“, uveren je on.

Poručio je da je jasno šta će raditi u 2017- stajaće na svojoj dolami i mirno sačekati svakog od silnih protivnika.

“Zato što znam od kojih vrednosti je ta dolama (ogrtač) napravljena. I nemam nameru da od njih odstupim, niti prestanem da radim. I isto to želim i celoj Srbiji, da radi i da ne odstupa“, poželeo je premijer Vučić.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.