Vučić u UN: Političko rešenje za Kosovo naš nacionalni prioritet

0
Foto: predsednik.rs
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas Generalnoj skupštini UN i poručio da je mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu uslov za razvoj tog regiona, da je Srbija posvećena tom cilju i da će podržati jačanje uloge UN.

Vučić je obraćanje počeo osvrtom na ono što se čulo prethodnih dana sa govornice Generalne skupštine i naveo da su svi govorili o potrebi reforme UN, o miru i stabilnosti, ali i vrlo često optužujući i napadajući neke druge…
„Preporučio bih da se ne uzima takav pristup“, rekao je Vučić koji je podsetio da je i prethodne godine rečeno da je situacija teška i ocenio da je sada još teža nego pre godinu dana.
Kako je rekao, danas želi da govori o Srbiji koja se vraća u svet i koja je sve više poštovana, koja želi da ga razume, čak i onda kada se velike sile ne slažu sa njom ili mi sa njima.
On je dodao i da govori na način da nema potrebu da podilazi svom narodu jer su sve političke borbe već dobijene.
Predsednik Srbije je naglasio da je bitno da govori o celom Balkanu, posebno njegovom zapadnom delu, „jer bez zajedničke i šire slike nećemo biti u mogućnosti da rešimo naše probleme“.
On je naveo da je uslov broj jedan za prosperitetnu budućnost u regionu očuvanje mira i stabilnosti i u tom smislu podvukao da Srbija puno investira u region.
„Posvećeni smo tome i nastavićemo da radimo na promociji regionalne stabilnosti i saradnje“ rekao je Vučić i naveo da Srbija veruje u ulaganje u bolju budućnost za sve nas.
Očuvanje mira i stabilnosti je najbitnije, to je politički cilj koji zahteva svakodnevni težak trud i rad, ukazao je predsednik Srbije.
Kao broj dva Vučić je naveo ekonomski razvoj i istakao je da je u prethodnom periodu Srbija odgovornom politikom fiskalne konsolidacije uspela da stvori suficit u budžetu, smanji nezaposlenost sa 26 na 12 odsto, zavela tržišni red, stvorila mnogo jaču zemlju, bliža je razvijenom zapadu, i rešava probleme sa kojima se i bogatiji sučeljavaju.
„Ulažemo u kreativnost mladih, digitalizacija je postala važna tema i u Srbiji, a ne samo u najrazvijenijim zemljama sveta“ rekao je Vučić.
Treća stvar, naznačio je Vučić, koja nije manje važna od postizanja mira i stabilnosti i ekonomskog napretka, je napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.
On je napomenuo da je Unija najbitniji trgovinski i investicioni partner Srbije, a put ka uniji je put ka većoj stabilnosti i ekonomskog napretka i jačanja demokratije.
Predsednik Srbije je ukazao da je prethodnih godina politika proširenja EU prema zemljama Zapadnog Balkana služila kao jak instrument za političku i ekonomsku transformaciju u regionu u stabilna i savremena društva.
„Verujemo da je ta politika ona kojoj se, i pored poteškoća u samoj EU, ali i u državama kandidatima, moraju posvetiti na najbolji način. Želimo da budemo deo EU, ali se ponekad narodi na Balkanu, i u Srbiji, tretirani drugačije nego drugi“, rekao je Vučić i dodao da ne tražimo da se naš put u Uniju ubrza, već da budemo tretirani kao članice primljene od 2004. godine.
Srbi su, poručio je, dostojanstven narod, koji očekuje da nas druge države poštuju, kao što i mi njih poštujemo.
Nikada, naglasio je, nismo želeli ništa što pripada nekom drugom i ono što tražimo je uzajamno poštovanje.
Predsednik Vučić je naveo da Srbija štiti svoju slobodu, nezavisnost i suverenitet, poštuje demokratske principe i nikada neće odustati od vojne neutralnosti, jer je takva politika – politika mira.
Srbija je, kaže, posvećeni partner sa zapadnim zemljama, radi na poboljšanju odnosa sa SAD, ali neguje najbolje moguće odnose sa Rusijom i Kinom.
„Ne samo da se tih dobrih odnosa ne stidimo, već se njima ponosimo“, rekao je Vučić i dodao da će Srbija uvek biti spremna da posmatra razvoj situacije u svetu, ali nikada neće procenjivati šta je pravedno, a šta nije.
Predsednik Srbije poručio je i da je „postizanje političkog rešenja sa KiM nacionalni prioritet, pitanje koje ima veliki uticaj na našu ekonomiju“ .
„Znate da ne priznajemo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova“, podsetio je Vučić i pozvao članice UN da se ne dozvoli prijem Kosova u UNESKO.
Od ključne je važnosti postizanje političkog rešenja, jer je to uslov za dalji ekonomski napredak, za mlade ljude i dalji razvoj.
Srbija neće priznati Kosovo, naveo je, ali i kazao da ulaže napore da se nađe rešenje koje će omogućiti napredak, mir i stabilnost u regionu.
Ocenio je da je u briselskom dijalogu Beograda i Prištine dosta postignuto, uz ne baš lake kompromise i to sa obe strane, te dodao da za četiri godine dijaloga niko nije stradao u međuetničkim tenzijama na Kosovu.
On je ponovio da Srbija ulaže velike napore u stabilizaciju celokupne situacije na Balkanu.
„Uvek ostajemo mirni na napade koji dolaze sa strane, jer mir i pomirenje su važni zbog svega“ rekao je predsednik Srbije.
Ponovio je da je Srbija spremna da se posveti uspešnim ekonomskim reformama, kao i regionalnoj ekonomskoj zoni, od koje ne želimo da odustanemo.
On je istakao solidarnost Srbije sa izbeglicama ali da takođe ništa neće smanjiti njenu posvećenost i oštrinu u borbi protiv terorizma, Islamske države i Al Kaide.
Takođe Srbija pozdravlja i prepoznaje borbu protiv siromaštva i socijalnih nejednakosti, sprečavanja jačanja ekstremizma kao izuzetno važne tačke.
Predsednik Srbije je ponovio da Srbija veruje u sve veću ulogu UN kao organizaciju za mir i da će svaka reforma UN koja vodi jačanju njene uloge dobiti podršku Srbije.

Izvor: RTV