Vučić: Srbiju niko neće gaziti i ponižavati!

0

Premijer Aleksandar Vučić rekao je večeras da Srbiju niko neće gaziti i ponižavati, a da Srbija nikoga ne mrzi, ne želi sukobe, sa svima hoće da razgovara, bude marljivija i pronalazi kompromise.

„Nećemo biti ni oni koje će bilo ko, bilo kada, na bilo koji način da ponižava. Srbiju nikada nećete moći da gazite, ni da zgazite, ni da ponižavate. To je tablica naših vrednosti, sa time smo ušli u pregovore, sa time ćemo izaći, nadam se kao član Evropske unije, a ako ne onda kao moderna država“, rekao je premijer na pres konferenciji povodom hrvatske blokade otvaranja poglavlja 26 u Briselu.

On je rekao da bez vitalnih vrednosti ne bi bilo nas, ni naroda, ni građana i da je zbog odbrane tih vrednosti napustio Brisel.

„Nisam napustio dijalog, nisam zaustavio proces pridruživanja, nisam se odrekao želje da se sve uskladi sa EU. Pokazao sam našu tablicu vrednosti čvrsti i ponosno stao iza nje. Zato sam i izabran, da ne dozvolim njeno unižavanje“, ističe premijer.

Prema njegovim rečima, kompromis Srbija ne pravi sa Evropskom unijom, nego sama sa sobom.

„Nije Evropa za nas samo teritorija, ne vidimo u njoj samo fondove i novac, još manje zaštitnika. To je ono što mi hoćemo da budemo u Srbiji. Evropa je lekcija koju učimo sami za sebe“, kaže Vučić.

Međutim, kako kaže, Evropa nije nešto što Srbiju mogu da uče oni za koje su partizani bili teroristi, a ustaše vojska, oni koji se plaše srpskih čokoladica i oni koji smatraju da cela istorija počinje floskulom o velikosrpskoj agresiji.

Otvorili smo dva poglavlja, nismo pogazili svoje principe

Srbija je otvorila dva nova poglavlja i zatvorila poglavlje 25, na čemu čestitam građanima, rekao je premijer Aleksandar Vučić večeras, nekoliko miniuta nakon što se to dogodilo u Briselu.

On je rekao da je napustio sinoć Brisel, jer nema suvislog, logičnog i opravdanog razloga za to što nije otvoreno i poglavlje 26.

Precizirao je, povodom različitih navoda u medijima, da samo jedna zemlja nije dala saglasnost na 26 i to je Republika Hrvatska.

“Na tablici naših vrednosti i u našim srcima nema mesta za fašizam, mržnju i diskriminaciju”, rekao je premijer, ali i upozorio da nema mesta ni “za packe ili bilo koji oblik poniženja”.

Ako neko do danas nije “pročitao” našu tablicu vrednosti, rekao je Vučić, ponoviću je i nastavio:

“Mi nikoga ne mrzimo, nećemo sukobe, nikoga ne saplićemo, sa svakim želimo da razgovaramo, ali želimo da radimo i pronalazimo kompromise.

Isto tako, neće nas niko na bilo koji način ponižavati, to je naša poruka za okruženje, Evropu, svet”.

Srbiju nikad nećete moći da gazite, ni da ponižavate, rekao je Vučić i ponovio da je to naša tablica vrednsoti.

“S tom tablicom vrednosti smo ušli u pregovore, nadamo se da ćemo s njom izaći, nadamo se da ćemo izaći kao članica EU, ali i ako se to ne desi bićemo moderna država, imaćemo evropske vrednsoti, ali bićemo zemlja koja nije pogazila svoje vitalne principe, poručio je premijer.

Zbog toga je, dodao je, juče napustio Brisel, ali, kako je rekao, nije naopustio proces pregovora ni želju da se zemlja pridruži zajednici uređenih država.

Samo jedna zemlja se protivila – Hrvatska

Samo jedna zemlja se protivila otvaranju poglavlja 26 i to je Hrvatska, rekao je večeras premijer Aleksnadar Vučić na pres konferenciji nakon što je Srbija otvorila dva poglavlja, a premijer se vratio uz Brisela, jer nije postignut dogovor da se otvori i poglavlje 26.

On je zahvalio Slovačkoj na zalaganju da se otvore tri poglavlja, zahvalio je i Sjedinjenim Državama, pomenuvši da je Džozef Bajden popodne razgovarao telefonom s hrvatskim predstavnicima, napominjući potrebu da se poglavlje otvori.

A jedan od razloga, kako je rekao Vučić, što je napustio Brisel i Međuvladinu konferenciju bio je taj što nije dobio nijedan razlog zbog kojeg Hrvatska neće na dozvoli otvarnje poglavlja.

“Nikakav razlog nisam dobio šta to Srbija nije uradila. Odgovora nema, tišina… Kako i da bude kad 27 zemlja podržava, a samo jedna ne podržava. Kako da kažem nešto protiv 27 članica ili kako da kažem da je jedna članica pametnija od tih 27”, upitao je Vucvcić, primetivši, a sta i imaju da nam kažu o pravima nacionalnih manjina?

Nastavljamo evropski put

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će Vlada Srbije u narednom periodu nastaviti evropski put i voditi računa pre svega o svojim nacionanim i državnim interesima.

“Reformisaćemo se iznutra i pripadaćemo društvu evropskih civilizovanih naroda” rekao je premijer u obraćanju na vanrednoj pres konferenciji posle neotvaranja poglavčlja 26 zbog blokade Hrvatske.

Kako je rekao, neka sa poglavljima rade šta god, kada i kako hoće, a mi ćemo nastaviti našu saradnju sa EU ali nećemo kriti, već ćemo razvijati najbolje odnose i sa Kinom i Rusijom i svim drugim spoljnim faktorima.

On je dodao da hoćemo jaku Srbiju koju niko neće moći da na bilo koji način ugrozi, a posebno ekonomski i, “ne daj bože”, vojno.

Činio sam sve što sam mogao u ime svih građana Srbije i to ću i ubuduće činiti, a ako građani misle da sam im ugrozio interese uvek imaju priliku da svoju volju na različite načine iskažu.

O predsedničkim kandidatima

“O kandidatima Jankoviću, Jeremiću… ne mislim ništa i to je najviše što o njima mogu da mislim”, izjavio je večeras Premijer Srbije na pres konferenciji povodom hrvatske blokade otvaranja poglavlja 26 u Briselu.

Uložili u udžbenike i ulice,da se Hrvati bolje osećaju

Srbija je 2016. uložila oko 33 miliona dinara u knjige i časopise na hrvatskom jeziku, oko 19 miliona dinara za asfaltiranje ulica i to je sve učinila kako bi se Hrvati u Srbiji osećali mnogo bolje nego ranije, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, na konferenciji za medije, rekao da je u “Hrvatsku riječ” Srbija mesečno ove godine ulagala po 2.389.500 dinara, odnosno ukupno 28.674.000 na godišnjem nivou.

Za časopis za decu “Hrtko” uloženo je 2. 268.000 dinara, za časops za decu “Kužiš” 1.728.000 dinara, za opis knjige “Dnevnik jedne cure jednog dečaka” 250.000, što je, kako je rekao premijer, ukupno 32.920.000 dinara za 2016. godinu.

“To je više od onoga što su tražili”, rekao je Vučić.

Predsednik Vlade je istakao i da su predstavnici hrvatske nacionalne manjine tražili i asfaltiranje ulica i da je to učinjeno.

“Završene su ulice Nikole Tesle i 24. nova, za šta je ukupna vrednost bila 19,3 miliona što smo promptno završili. Sada radimo na kući Bana Jelačića”, rekao je Vučić.

Kada je reč o medijskim napisima da je Hrvatska juče blokirala otvaranje Poglavlja 26 u Briselu zbog nepostojanja udžbenika na Hrvatskom jeziku, Vučić je citirao raniju izjavu lidera hrvatske nacionalne manjine Tomislava Žigmanova koji je, kako je rekao da je najveći pomak upravo ostvaren u rešavanju pitanja udžbenika za nastavu na Hrvatskom.

“Za ovu školsku godinu objavljeni su za uzrast od prvog do osmog razreda, a potpisani su ugovori za srednju školu i ostaje rešavanje udženika za nastavu na Hrvatskom, prema modelu C, to jest objavljivanje udžbenika za predmet Hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture”, citirao je Vučić Žigmanova.

Dodao je i da je Žigmanov rekao kako je proširen pola sata na jedan sat radijski program na hrvatskom na RTV Vojvodina, da nije rešeno pitanje finansiranja trosatnog programa Radio Subotice, ali da je otvoreno niže odeljenje muzičke škole iz Apatina u Sonti.

“E to je ono što sam kao predsednik Vlade u vaše ime, u ime građana Srbije, poštujući reč Vlade Srbije, našu reč, našu želju da se Hrvati u Srbiji osećaju mnogo bolje nego ranije. To je ono što smo uradili za samo nekoliko meseci”, poručio je Vučić.

O poglavlju 26 neću više razgovarati,u Brisel za druge teme

O poglavlju 26 više neću da razgovaram, neću ići zbog toga u Brisel, ali ću ići tamo uvek i za sva druga pitanja koja Srbiju mogu da približe cilju, a to je članstvo u EU, rekao je večeras na pres konferenciji premijer Aleksandar Vučić.

“O Poglavlju 26 neću vise da razgovaram, nemamo više ništa da radimo na tom pitanju, ako hoće da otvore to poglavlje dobro je, ako neće – ne moraju”, poručio je Vučić.

Inače, kako je naveo, nikad mu nije teško da ide u Brisel.

“Nikad meni nije teško da odem, borim se za zemlju na svakom mestu, i to je sinoć bio način, mnogi moji saradnici su se uplašili čvrstog stava koji sam izneo, jer to nije prijatno. Iznosio sam samo istinu,to je moj posao, ići ću u Brisle koliko god treba”, rekao je premijer.

A upitan da komentariše pojedine predstavnike opozicije koji su mu zamerili što je otišao iz Brisela, te što su rekli da Srbija u stvari nije dovoljno učinila da otvori poglčavlje 26, Vučić je primetio:

” A niste rekli zašto to kažu”, i onda objasnio:

“Kažu da je bilo vise država koje su se protivile, a nije, i pitaju zasto Srbija nije uradila više u oblasti zaštite i obrazovanja naciolanih manjina. Njima je istina daleko od srca. Pa, sami predstavnici hrvatske manjine govore o velikim velikim pomacima, a trebalo bi da znaju ti koji me kritikuju što sam napustio razgovore da se primedbe hrvatske manjiene odnose na vreme kad su na vlasti bili Jerkov, Đurišić i slični, a zaštitnik građana bio veoma zadovoljan pravima manjina”.

Oni, kako je primetio, moraju znati da takvim stavom pokazuju da su apriori protiv svog naroda.

A osvrćući se na stav Hrvatske, Vučih je ponovio da ne mogu da se sile ni na koji način nad Srbijom, da nam proganjaju narod “lupaju” ćirilične table…

“Zamislite kad bismo mi radili nesto slično, a još nam držite pridike i objašnjavate kako su to sto radite evropski standardi. Izvinite, to je sve suprotno evropskim standardima. Zato i nisam zainteresovan da za poglavlje 26 idem ponovo u Brisel. Sve smo uradili”, zaključio je.

 

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.