Vučić: Srbija će voditi svoju politiku, prateći sopstvene interese

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je i ovog puta njegov odgovor na temu “sedenja na dve stolice” da će Srbija voditi svoju politiku, na način da prati sopstvene interese, a ne bilo koje druge strane sile, ni SAD, ni Rusije, ni EU, niti bilo koga drugog.

Vučić je tako prokomentarisao novu izjavu američkog ambasadora u Makedoniji Hot Jia: “Na sve to imam prost odgovor – Amerikanci su naši prijatelji, svi su oni naši prijatelji, ali zemlju vodimo u skladu sa svojim interesima”.

On je, u intervjuu Pink televiziji rekao da se država vodi rečima Stojana Novakovića u pismu iz 1900. godine ondašnjem predsedniku vlade: “Voleo bih da su Srbi više Srbi”.
Novaković je, kaže, rekao da bi voleo da su građani manje austrofili, ili rusofili i da su mnogo više Srbi.

“Mi vodimo vladu i državu, govorim i o Ani (Brnabić) i o sebi, na način da pratimo interese Srbije, a ne bilo koje druge strane sile, ni SAD, ni Rusije, ni EU, niti bilo koga drugog”, istakao je Vučić.

To je, istakao je, od presudnog značaja za budućnost Srbije.
Pritisci će, uveren je srpski predsednik, dolaziti sa različitih strana, biće, kaže, teško izdržati ih, ali pozicija predsednika Srbije obavezuje da se brani i štiti svoja zemlja i da se vidi šta mora da se uradi.

On je podsetio da je razgovarao sa 71 zvaničnikom u sedam meseci, te da i ova sama činjenica govori o širini aktivnosti.
Podsetio je na unutrašnji dijalog o KiM, ističući da je počelo da se govori o problemima, pravima, mogućnosti i budućnosti na Kosovu.

Ne postoji racionalan razlog za sankcije Rusiji

Vučić je istakao da ne postoji nijedan racionalni razlog zbog kojeg bi Srbija uvela sankcije Rusiji, te ponovio da do toga neće doći dok je on predsednik države.
“Ništa nam Rusija nije učinila nažao. Zašto bi uvodili sankcije zemlji koja nam ništa nije učinila, a nismo uveli onima koji jesu”, upitao je on.
Kazao je da, takođe, ne vidi što bi išao protiv emocija sopstvenog naroda, i da je tako nešto radio samo kada je znao da postoje dobre stvari za budućnost koje treba da sprovedemo, pa je direktno išao protiv narodne volje, kao, na primer, kada je reč o merama fiskalne konsolidacije.

Istakao je da nema razloga zbog kojeg bi Srbija uvodila sankcije Rusiji, i to ne samo zbog trgovinskih odnosa, navodeći da je izvoz naše zemlje u Rusku federaciju ove godine do sada porastao za 27,8 odsto.
“Ništa nam Rusija nije učinila nažao. Zašto bi uvodili zemlji sankcije koja nam ništa nije učinila, a nismo uveli onima koji jesu”, upitao je on.
Kazao je da je u Rusiji rekao da dok je on predsednik odlučuje o uvođenju sankcija i da smatra da je dobio poverenje naroda i po tom pitanju.

Vučić je rekao da je u Rusiji ponovio u više navrata da Srbija ide ka EU i da ćemo ubrzati reforme u 2018. godini, kako političke tako i ekonomske.
“Mnogo toga ćemo morati da ubrzamo iduće godine”, naglasio je on.
Kazao je da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom imao sadržajne razgovore, ističući da je to najbolja definicija u jednoj reči.

Ukazao je da je prvo imao razgovore u uskom formatu, a onda najduži deo u četiri oka, što, kako ističe, dovoljno govori o pristojnom odnosu koji ima Putin prema njemu.
“Razgovarali o svim važnim temama za Srbiju. Postavio sam samo jedno pitanje koje se tiče Rusije. Razgovarali smo o situaciji u regionu, šta možemo da uradimo, napravimo, o očuvanju mira i stabilnosti, o Kosovu i Metohiji”, preneo je Vučić.
Ukazao je da je razgovarano i o nastavku vojno-tehničke saradnje, kao i da je potvrđena želja da se završi gasovod, kako bi obezbedili snabdevanje Srbije, čija potrošnja godišnje raste za 300 miliona kubnih metara.

Podsetio je da ni dan ne kasnimo sa plaćanjima i da i ruska strana ceni takav odnos.
Posebno je istakao da mu je bila velika čast što je dobio titulu počasnog doktora na ruskom diplomatskom univerzitetu.
“Imao sam tu čast kao jedini Srbin. Niko iz regiona, osim jednog Slovenca, nije dobio tu čast, koju su dobili francuski predsednici Širak, Sarkozi, nekadašnji šef UN Ban Ki Mun, ili izraelski političar Šimon Perez”, rekao je Vučić. Dodajući da je tamo održao predavanje o srpskoj politici rekavši da se nalazimo na evropskom putu.
Kazao je da je ponosan što Srbija može jasno da govori koja je njena jasna politika, kao što može u Briselu i Vašingtonu jasno da kaže da neće uvoditi sankcije Moskvi.
Na pitanje novinara da li ga je Putin upitao da ide sa njim na hokej, Vučić je kazao da je, pretprošli put, kada je bio u poseti Rusiji, dobio poziv, ali da ne zna da kliza.
“Bilo je kasno uveče i on mi je rekao da idemo na noćnu hokej ligu. Ja sam rekao da sam naučio da rano ustajem i ne ležem kasno, a i da ne umem da klizam”, rekao je on.

2018. biće godina izazova

Sledeća godina biće puna izazova, procenjuje predsednik Srbije, a ključni će, kaže, biti Kosovo i Metohija, regionalni mir i stabilnost, te dalje jačanje ekonomije.Vučić je rekao da je na Srbiji da očuva mir i stabilnost, da ništa ne učinimo i ne doprinesemo narastanju tenzija u Bosni i Hercegovini, te da, ako možemo, pomognemo da ne budu snažnije postojeće tenzije.

Treća ključna stvar, rekao je, da ekonomija bude još jača i da možemo da povećavamo penzije i plate.

Sada, kaže, još samo 12 odsto penzionera, onih “najbogatijih”, i dalje ima smanjene penzije, ali će krajem naredne godine i oni imati penzije veće nego sto su imali pre smanjenja.
Penzionerima, kaže, hoće beskrajno da se zahvali, jer smo zahvaljujući njima uspeli da minimalne zarade onih koji najteže žive budu za 10 odsto veće.

“Možemo da očekujemo da martovska plata bude 430-440 evra, sa ovim povećanjima, i krajem sledeće godine idemo na plate prosečne od 500 evra”, rekao je predsednik Vučić i podsetio da je lider DS Dragan Šutanovac svojevremeno rekao da kada se to dogodi, “kada Vučić to bude postigao, svi treba da glasamo za SNS”.”Naravno, ne moraju to da rade”, primetio je Vučić.

Državne udare pominjao samo Saša Janković

Vučić kaže da niko iz SNS nikada nije pominjao nikakve državne udare, već da je to radio samo Saša Janković, ali i upitao da li neko stvarno misli da svima odgovara stabilna Srbija.Vučić je rekao da neki nastavljaju da rade ono što su uvek i radili, a neki bi da se dočepaju kase kako bi ponovo pljačkali i to je motiv koji ih vodi.On je dodao da su neki učestvovali u razaranju Srbije na razne načine, i upitao što bi im sada odgovaralo da Srbija bude stabilna i da napreduje.Kako je rekao, i on i premijerka i ostali imaju veliku podršku i to mnogima ne odgovara, ali i dodao da se sada ne šalje dnevni red vlade u strane ambasade, niti ikoga iz ambasada pita šta će večeras da izjavi.
Vučić je rekao da se nekada pred sednicu vlade slao u najmanje dve ambasade dnevni red, pa, ako ne odgovara – “vraćan je na dalje konsultacije”.

I “visoke” penzije biće povećane

Vučić je najavio da će iduće godine biti povećane penzije i za one penzionere sa visokim penzijama.
“I onaj mali postotak visokih penzija, kao što primaju moji roditelji, biće povećane iduće godine. Ostalih 87 odsto već će od januara imati veće penzije”, istakao je on, rekavši da je prosečna penzija u Srbiji 25.000 dinara, a ne 15.000 kako neki tvrde, kolika je, inače, bila pod ranijim vlastima.
Zahvalio se penzionerima, jer bez njih minimalne zarade ne bi mogle biti povećane, a biće povećane početkom godine za deset odsto.
Ukazao je da je trenutno prosečna plata u Srbiji 401 evro, da se očekuje da ce martovska biti između 430 i 440, a da krajem sledeće godine idemo ka plati od 500 evra.Naglasio je da takvi rezultati moraju priznati, ako se želi biti fer.

Ogroman je napredak, nećemo ponoviti greške 90-tih i 2000.

Vučić je izjavio da je Srbija napravila ogroman napredak, da se svi u regionu takmiče sa svakim i ukazao da su na kraju brojke te koje pokazuju rezultat.
Vučić je naveo da je 20. decembra i MMF u svom izveštaju naznačio da je Srbija napravila ogroman napredak i da imamo pouzdanost u ekonomiji, da se javni dug smanjuje, da smo veoma dobro mesto za investicije, poboljšani su uslovi rada na tržištu…
Kazao je i da nam je podignut kreditni rejting sa BB minus na BB.
Predsednik je istakao da Srbija napreduje u svakom smislu, te da je poseban progres napravljen u agendi strukturnih reformi. Srbija i Hrvatska su danas na istom kreditnom rejtingu, što znači da Srbija doziva nove investitore, rekao je predsednik.
On je rekao da je Hrvatska članica EU, na primer, a da je u prvih šest meseci ove godine stranih investicija u Srbiji 1.182 miliona evra, a u Hrvatskoj 362 miliona, da je na današnji dan javni dug 62 odsto, a u Hrvatskoj 83 odsto BDP-a.
“U poređenju sa zemljama EU, Srbija polako ali sigurno menja stvari nabolje. Sa kim se takmičimo? Sa svima u svemu i svi se sa svima takmiče i hoće da budu bolji od drugih. Nismo nikakvi lideri ni u čemu, ali za tri godine za 50 mesta smo skočili na Duing biznis listi. Napredujemo i nastavljamo da radimo svoj posao. A, na kraju su brojke te i rezultati su ono što se vidi, tu je semafor i pozivam ljude da na to obrate pažnju”, rekao je Vučić.
Predsednik ističe da Srbija danas gleda u budućnost i mir i da neće ponoviti greške iz 90-ih i 2000-ih.
“Izbeći ćemo pljačke, korupciju i mafiju i nećemo svojim odlukama praviti greške”, poručio je srpski predsednik.

Hrvati bili batinaši, incident organizovale druge zemlje

Vučić kaže da su srpske bezbednosne službe u incidentu na nedavnom derbiju Partizan – Crvena zvezda u Beogradu reagovale dobro, ali sa zakašnjem.
Istakao je i da nadležni organi ispituju da li je ”neko iz službe znao šta se tog dana sprema na utakmici”.
”Nadležni državni organi to ispituju, treba da se vidi da li je to neko znao, mnogo čudnih stvari je tu bilo”, rekao je Vučić.
On je dodao da u incident nisu bili umešani samo Hrvati, da su u organizaciji učestvovali građani iz drugih zemalja.
”Dobro smo razumeli poruke. Hrvati su bili izvršioci i batinaši, ali su iz drugih zemalja neki sa više mozga organizovali sve to”, naveo je predsednik Srbije.

Nezavisan ne znači da ne prima pare od nekog…

Predsednik kaže da u Srbiji ne postoji cenzura, te upitao i o kakvim se to kod nas nezavisnim novinarima i medijima govori, a nezavisan znači samo “da si protiv svoje vlade i predsednika”.”Od koga nezavisan? To ne znači da ne prima pare od nekog u čijem interesu radi”, primetio je Vučić.
I, kako je rekao, s tim nema problem, ali narod razume stvari.
“Narod poštuje i na sreću ili žalost nekih gledaju više neke televizije, a manje neke druge. Nije narod glup. Ljudi to sve znaju”, dodao je.
Spreman je kaže da se pred kamerama sučeli sa političkim liderima, ali i sa novinarima.
“Uvek sam spreman da dođem i sučelim se sa političkim liderima, ali samo da imam isto vreme, i samo sa parlamentarnim. Spreman sam da odgovaram i gospodinu Petroviću i Ćulibrku. Lako je kada imate džak sa mojom slikom i udarate, a drugačije je kada neko odgovara”, poručio je.

Izvor:RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.