Vučić se večeras sastaje sa Mogerini.

0
Bolnica VITA Novi Sad

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastaće se večeras u Briselu sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, potvrđeno je Tanjugu u Kabinetu predsednika vlade.

Na sajtu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost takođe je najavljen njihov susret, ali, osim te informacije, da će Mogerini biti domaćin premijeru Vučiću, nisu navedeni drugi detalji, niti teme razgovora.

Radni sastanak srpskog premijera i Mogerini prethodi Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije, sutra u Briselu, na kojoj se očekuje otvaranje najmanje dva nova poglavlja u pregovorima, 5 i 25, a moguće i tri, ukoliko poglavlje 26 kasnije popodne dobije zeleno svetlo svih zemalja članica EU.

Do sada, sve zemlje članice EU dale su saglasnost za otvaranje poglavlja 5 koje se odnosi na usklađivanje srpskih propisa sa evropskim standardima u oblasti javnih nabavki i poglavlja 25 koje se tiče nauke i istraživanja.

Radna tela EU sastaju se i danas i sutra, a cilj je, između ostalog, postizanje konsenzusa svih 28 država članica za otvaranje poglavlja 26 koje pokriva pitanja obrazovanja i kulture.

Šefica EU diplomatije sutra predsedava i sastankom Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, koji će se takođe održati u zgradi Saveta EU, a prethodiće Međuvladnoj konferenciji.

U pitanju je sastanak na ministarskom nivou, koji nadzire primenu i sprovođenje Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju, napredak Srbije u pristupnim pregovorima, kao i sveobuhvatne odnose Srbije i EU.

Prvi sastanak Saveta održan je 21. oktobra 2013. godine u Luksemburgu, a drugi 17. decembra 2014. godine u Briselu.

 

Izvor: Tanjug